Télűzés az Erkelben


2015-02-23 20:45:55  | cikk: Babos Petra  | 


Télűzés az Erkelben főképe
Rendhagyó farsangi programmal űzte el a telet a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diáksága. A délelőtt az alsó tagozatosok prezentációt hallgattak meg a régi farsangi népszokásokról Dávid Tamásné, a 2. b osztály tanítójának tolmácsolásában.
-A régi szokásokat egyre több településen elevenítik fel szórakozás céljából. Bemutattam nekik a tuskó– és rönkhúzás szokását, beszéltünk az álesküvőről, a tüzeskerékről és a kiszézésről, valamint a bábégetésről. A gyerekek a farsangi szokások közül a busójárást ismerik a legjobban, ami 2009 óta a kulturális szellemi örökség része. A tikverőzés szintén hagyomány, a hiedelem szerint a tyúkok megverése a termékenységet növeli, és ugyanezt a célt szolgálja, hogy a maskarások botjukat meglengetik a lányok szoknyája alatt. A bekormozás az ártó szellemek és a betegségek távoltartása miatt fontos, ezért mi is bekormoztuk a 2. z osztályos gyerekek arcát – mondta Dávid Tamásné. Az idei évben kiszebábot is égetett az Erkel iskola az udvaron. S mivel a legtöbb farsangi népszokás célja a gonosz, ártó, hideg elűzése, ezért náluk is minden gyerek egy papírra felírta, hogy mitől szeretne megszabadulni, azt a kiszebáb kötényébe tették, s elégették, elűzve ezzel a telet is és a rosszat is.

Délután aztán tovább folytatódott a farsang. Ellepték az aulát a kis kéményseprők, királylányok és egyéb mesefigurák, állatkák, hiszen a jelmezes felvonuláson minden osztály részt vett, s együtt táncoltak, mulattak.
Kántor Bianka 4. a osztályos kislány a betegséget és minden rosszat felírt a papírra, amit nem szeretne többé az életében. Bianka egyébként ősembernek öltözött a farsangra, jelmezét nagymamája varrta. A mosolygós lány elmondása szerint nagyon jó volt a mai program.
 A farsangi kavalkád az osztálytermekben folytatódott sorversenyekkel, fánk– és süteményevő versennyel és persze sok mókával, nevetéssel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!