A család a kulcs a sikeres és boldog élethez


2015-02-23 10:36:59  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A család a kulcs a sikeres és boldog élethez főképe
Szűk egy héten belül másodszor látogatott el Pápára Bagdy Emőke pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, aki szombaton késő délután a Keresztény Akadémia vendége volt. Ahogy mondani szokták, egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában a Miért (mégis) a család? című előadása alatt. A telt házas közönség az ismert és népszerű szakember tolmácsolásában többek között a családi kapcsolatok fontosságáról, azoknak a gyermek személyiségfejlődésére, illetve a párkapcsolati minták kialakítására gyakorolt hatásairól hallhatott tudományos alapokon nyugvó magyarázatot.
Bagdy Emőke kiemelte, az utóbbi évtizedben nagyon sajátos átalakulás tanúi lehetünk, ugyanis szembetűnő a hagyományos értelemben vett családok meglazulása, felbomlása, a családszerkezet és a család működésének változása. Mint mondta, igencsak gyakorivá vált a nemi szerepek cserélgetése, a férfi és női funkciók eltorzulása, mindez pedig természetellenes. – Például a fiúk kevésbé férfiasak, míg a nőknek nagyon rámenősnek kell lenniük. A nemi szerepek eltorzulása sajnos egyfajta egyensúlyvesztést idéz elő. Ezáltal nem tudjuk tovább vinni azt a hagyományos szerepmegosztást, ami történetileg, genetikailag, természet szerint adva van az emberiség számára – fogalmazott a tapasztalt pszichológus. Hozzátette, ez természetesen a családi kapcsolatokra is kihatással van.
– A család az a szociális bölcső, amiben felnő és szocializálódik a gyermek – hangsúlyozta Bagdy Emőke. – Családban élni és felnövekedni az egyedüli esély arra, hogy egészséges lelkű, teherbíró felnőttekké váljunk. Ha a család nem teljes létszámában, nem teljes akár látensen, vagy a családi közösséget bármiféle olyan károsodás éri, amiben nincs meg ez a fajta felnövekedési háttérbiztonság, akkor az nagyon súlyos következményeket von maga után.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!