Mozgalmas évet zárt a Pápai Huszáregyesület


2015-02-22 21:38:43  | cikk: pgya  | 


Mozgalmas évet zárt a Pápai Huszáregyesület főképe
A Pápai Huszáregyesület szombat délután tartotta éves rendes közgyűlését az Edvy Malom Fogadóban. Az összejövetelen a megjelent tagság sort kerített az előző évi pénzügyi beszámolóra, elfogadták az ellenőrző bizottság jelentését, a tavaly évi eseménybeszámolót, valamint megtervezték az idei év teendőit.
Bolla Kálmán, az egyesület elnöke hosszan sorolta a 2014-es év programpontjait, összesen 51 eseményen vettek részt, ezek közül kiemelkedőnek számított az első világháború kitörésének 100. évfordulójára rendezett augusztusi történelmi játékok. Tavaly májusban nyílt meg az a kiállítás a Fellner udvarban, amelynek keretében mutatták be a 100 évvel ezelőtti kort, világháborús dokumentumokat, fényképeket, relikviákat, tárgyi emlékeket. Ezen programok szervesen illeszkedtek a város 800 éves jubileuma kapcsán szervezett rendezvények sorába. A fő programok mellett természetesen tavaly is megemlékezések során vettek részt – a doni katasztrófa, a március 15-i ünnepi programok, a Pápai Hősök Napja augusztus 16-án, október 6-i nemzeti gyásznap stb. –, ünnepélyes felvonulással, díszsorfallal tisztelegve a magyar történelem dicsőséges avagy tragikus korszakai előtt.
Bolla Kálmán külön kiemelte az egyesületnek azt a célját, amellyel a magyar katonai és huszárhagyományokat népszerűsítik, ezért felkérte a tagságot, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is minél több óvodába látogassanak el, hiszen a gyermekek lelke a legfogékonyabb a hősi múlt megismerésére.
A tavalyi évben több sikeres pályázaton vett részt az egyesület, ennek köszönhetően anyagilag kiegyensúlyozott évet zárhattak, a pályázatokon elnyert pénzen pedig újabb huszárzubbonyokkal, komplett huszárruhákkal, különböző felszerelésekkel bővült a huszáregyesület. Sikerült részt venni a nagycenki alaki kiképzésen és huszárbajnokságon, ahol szép eredményeket értek el a résztvevő tagok. Erről külön diavetítéssel egybekötött beszámolót is megtekinthettek a résztvevők.
A közgyűlést megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő, aki az egyesületben a századosi rangot viseli. Az államtitkár ígértet tett arra, hogy a huszáregyesületet a 2015. évi terveiben – egy kordokumentum nyomdai kiadása, a Gorlicei áttörés 100 évfordulójára szervezett megemlékezésen való részvétel – segíteni fogja.
A közgyűlés a 2015 évi program tervezésével, kitüntetések és jutalmazások átadásával és díszvacsorával zárult.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!