Művészi alkotómunkával hitelesíti hivatását – Pesei Petra képei a JMSZK-ban


2015-02-22 17:16:23  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Művészi alkotómunkával hitelesíti hivatását – Pesei Petra képei a JMSZK-ban főképe
Pesei Petra rajztanár grafikáiból, akvarelljeiből és fotóiból összeállított válogatás látható a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) színházépületében. A tárlatot szombaton este nyitotta meg Kiss László művész-tanár, aki beszédében úgy fogalmazott, a kiállító ezekkel a képeivel mintaszerűen bizonyítja, hogy eredményes rajztanár csak az lehet, aki művészi alkotómunkával teszi hitelessé hivatását. Mint mondta, átadni csak az tud, aki maga is állandóan képezi magát, és ennek okán a továbbadás izgalma sarkallja a mindennapokban – a pápai református gimnázium, valamint a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola fiatal pedagógusa pedig ilyen.
– Pesei Petrát a látható világ ábrázolása ragadja meg, ami teljesen természetes, hiszen a művészeti ábrázolás kiindulópontja és befogadásának mércéje is a látott tapasztalat. Még az absztrakt expresszionista képek megalkotása és befogadása is ezen az alapon nyugszik – hangsúlyozta Kiss László. – Petra a képzőművészetben a kiváló rajzkészségével jutott a legtovább. Ezt bizonyítja a kiállításon szereplő hat fekete-fehér tanulmányrajza. A legsikeresebb lapokon igen gazdag tónus- és vonaljáték tárul a szemünk elé. A szellemileg legihletettebb pillanatokban virtuóz vonalfutással emeli a megvalósítás színvonalát. Oldottság és feszült figyelem egysége teremti meg az ehhez szükséges állapotot – fűzte hozzá. Kiss László megjegyezte, a fiatal művész-tanár kifejezései eszközéül a pasztellt választotta, mert ezzel egyszerre tudja kifejezni mindazt, amit rajzzal és színekkel szeretne elmondani. Kiemelte: látványban a vizuális lényeget jól látja, és azt meg is tudja fogalmazni.
Pesei Petra mostani, ötven képet számláló tárlatára az elmúlt tíz évben készített munkáiból állt össze a művészi pályáját szemléltető válogatás. A református gimnázium rajztanára elárulta, leginkább a grafikus technikák állnak közel hozzá, de időnként szívesen elkalandozik a festészet különböző eszközeinek irányába is. A kiállításmegnyitót Nagy Tiborné fuvola- és Nagy Tibor hegedűjátéka színesítette. A tárlat március 19-ig látható a JMSZK-ban.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!