Bagoly és Cica – Vígjáték őszinte szembenézésekkel


2015-02-22 06:53:20  | cikk: pgya  | 


Bagoly és Cica – Vígjáték őszinte szembenézésekkel főképe
Bagoly és Cica című Orlai-produkcióval várta a Vajda-bérletes színház kedvelőket szombat este a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ. A két szereplős darab története, amelyben Jordán Adélt és Szabó Kimmel Tamást láthattuk, rögtön magával ragadta a közönséget, annyira hétköznapi, kézzelfogható semmiséggel indított: az egyik pillanatról a másikra albérletéből kirakott plázacica beköltözteti magát a könyvesbolti eladóként, magát írónak képzelő könyvmolyhoz. Két különböző világot ismerhettünk meg: az egyik a csillogást, a nagyvilági életet hajszolja és ott keresi a sikert, míg a másik az aszketikus, a világot kizáró, ám mégis csak azt kukkoló magányban az önmegvalósításra törekszik.
A Doris szerepét játszó Jordán Adél élethűen játszotta meg a butuska, elviselhetetlen, kibírhatatlan, rémséges nőszemélyt, aki többre tartja magát, mint ami: egy frusztrált lány, aki képtelen elfogadni a sorsát. Ezért páncélt növeszt, mindenkit és mindent lefikáz.
Félix, a Bagoly, egy neurotikus, nagyvárosi magányos fiú, képzelt betegségekkel, és rengeteg félelemmel, mindentől, ami a külvilágból származik. Doris beköltözését is félelemből fogadja el, nem tud mit kezdeni a helyzettel, nincs ötlete, hogy mit kezdhet egy ledér nővel. És ennek a nőnek sikerül kihozni az értelmiségiből az „állatot”, az ösztönlényt. Sok-sok poénnal megfűszerezve, Zöldi Gergely fordításának köszönhetően kellemes magyar nyelvű vígjáték született Bill Manhoff darabjából, amit Pelsőczy Réka rendezésében számos mókás ötlet színesített.
Jordán Adél művésznővel az öltözőben beszélgettünk néhány kérdés erejéig. A színésznő érdeklődésünkre elmondta, hogy nem érez különbséget két fős vagy húsz fős színdarabban való szereplés között, a másfél óra gyorsan elrepül, főleg ha érzi a közönség jelenlétét, pozitív reakcióját is. Arra a kérdésünkre, hogy miért vállalta el a komédia női szerepét, elmondta, hogy szívesen elvállal minden olyan felkérést, amelyben jól érzi magát, számára a színjátékban az egység, a harmónia a lényeg. Jelenleg a pesti Katona József Színháznál van "főállásban", Mike Leigh: Abigail bulija című darabban is látható, amely szintén egy kevés szereplővel játszódó mű. Viszont az Orlai Produkciós Irodával azért is szeret együtt dolgozni, mert az előadásokkal bejárhatja az egész országot. Az irodának egyébként hitvallása, hogy ugyanolyan minőségben kapja meg a vidéki közönség is a színművészeti előadást, akár egy fővárosi nevesebb teátrumban – tudtuk meg a művésznőtől. Az előadást megnézve erről meg is bizonyosodhattunk.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!