Ami zárható, azt be kell zárni! - Vagyonvédelmi előadás időseknek


2015-02-21 10:38:38  | cikk: HuHa  | 


Ami zárható, azt be kell zárni! - Vagyonvédelmi előadás időseknek főképe
A bűncselekmények áldozatainak világnapjához kapcsolódva szervezett programokat a héten a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. Kiemelt célcsoportnak az időskorúakat választották, hiszen ők a legsérülékenyebb korosztályba tartoznak, a főkapitányság pedig közel tíz éve kiemelt figyelmet fordít rájuk bűnmegelőzési tevékenysége során.
A világnaphoz kapcsolódva Pápán a nyugdíjas egyesület tagjait várták a Pedagógus Művelődési Házba, ahol értékeik megvédésére kaptak jótanácsokat és megismerkedhettek azokkal a technikai eszközökkel, melyek az otthonok vagyonbiztonságában segíthetnek.

A rendezvényen Orsós Károly, a VMRFK kiemelt megelőzési főelőadója valós esetekkel megtűzdelt, színes, mindenki számára érthető tanácsokat osztott meg a szépkorúakkal arról, miként tudnak védekezni a trükkös tolvajok és házaló csalók ellen, s milyen veszélyhelyzetekre kell felkészülniük.
Az őrnagy tájékoztatójában kiemelte, Veszprém Megye a bűncselekmények szempontjából a legbékésebb megyék közé tartozik, a célzottan idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma száz körül mozog, azonban ez is sok, ha védtelen áldozatokról van szó.  A jelenlegi tendenciák azt mutatják, a trükkös tolvajok, házaló csalók leginkább a lakótelepi házakban élő időseket tűzték ki célcsoportjuknak, a legtöbb esetet Veszprémben, Ajkán, Várpalotán és újabban Zircen regisztrálták, ugyanakkor Pápán a múlt évben tíz alatt volt az ilyen esetek száma. A módszerek az előző évekhez képest egyszerűsödtek, az elkövetők leginkább valamely hivatalos szerv munkatársának kiadva magukat próbálják megszerezni az idős sértettek értékeit.
-Az időskorúak biztonsági felszerelésének szintje korábban és most is jellemzően alacsony, de vannak azért pozitív jelek, hiszen a lakás bejárati ajtaját figyelő olcsó kamera felszerelése már előfordul, ez pedig az oda behatoló elkövető felismerésében segíti a rendőrök munkáját. Fontosabb az idősek magatartásának változásában bekövetkezett módosulásokat megfigyelni. Az időskorúak egy része megszívlelte a tanácsokat és karakánul elutasítja az bűnözők közeledését. Van azonban az idősek között olyan, aki egyszerűen adottságánál fogva képtelen önmaga megvédésére, hiába a tájékoztató előadások, jótanácsok, a döntő pillanatban képtelen a saját érdekeit képviselni. Az ő esetükben a családtagok, szomszédok felelősségére szoktunk rámutatni és az ő segítségükre számítunk, ezért jó, hogy a fiatalkorúak is megismerik ezeket a bűncselekményeket – közölte a rendőr őrnagy.

A legalapvetőbb vagyonvédelmi magatartásformák rendkívül egyszerűek, ezek betartása azonban elkerülhetetlen a sértetté válás megelőzésében, hangsúlyozta Orsós Károly.
-Ami zárható, azt be kell zárni! Lakótelepi lakás esetében ez a bejárati ajtót jelenti, családi háznál a kertkaput és a ház ajtaját. Nem indulhatunk ki abból, hogy bűncselekmények csak éjszaka történhetnek, nappal is meg kell tennünk ezt, és akkor is, ha csak a kertbe megyünk ki kapálgatni. Számtalanszor tapasztaljuk, ha a trükkös tolvajok az udvarba bejutottak, onnantól már vesztett helyzetben van a sértett – magyarázta.
A másik ilyen fontos szabály, hogy az idegenekről mindig rosszat kell feltételezni, és pusztán az, hogy valaki az áramszolgáltató munkatársának vagy az önkormányzat dolgozójának adja ki magát, ne tévesszen meg senkit.

Az előadáson szó esett azokról a technikai berendezésekről, melyek már a magánszemélyek számára is elérhető áron megvásárolhatók, és melyek használata erősíti az otthonok vagyonvédelmét. Rácz László, a Vagyonvédelmi Kamara Veszprém Megyei Szervezetének titkára legfőképpen az egyszerű és nem túl költséges ráfordítást igénylő lakásriasztó berendezéseket, valamint a drágább videó megfigyelő eszközöket mutatta be az időskorúaknak. Mint mondta, a vagyonvédelemmel foglalkozó cégektől kapott információk szerint egyre nagyobb a lakossági igény ezekre a berendezésekre, egyre több lakásban, házban alkalmazzák a különböző technikai eszközöket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!