Portik Péter kiállítása a Munkácsy-napon


2015-02-20 21:50:13  | cikk: Babos Petra  | 


Portik Péter kiállítása a Munkácsy-napon főképe
A pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola minden évben megszervezi a Munkácsy-napot a híres festő születésének évfordulójához kötődően. A ma tartott ünnepélyen Portik Péter festőművész alkotásaiból nyílott kiállítás, majd az iskola vezetősége megkoszorúzta az intézmény aulájában található Munkácsy képet.

Portik Péter tárlatát Molnár László rajztanár méltatta, aki mint mondta, a festőművész képeire jellemző a modern látásmód, a klasszikus rend, a szakmai biztonság, a hibátlan ízlés és szépségeszmény.
- Képeit a magas technikai tudás fémjelzi. Az olajfestményeinek kompozíciós építkezését a szigorú logikai rend igen szilárd egységében tartja. Alkotásai nagyon befejezettek, elvenni és hozzátenni a kompozíciókhoz nem lehet – mondta.
Portik Péter hírportálunk kérdésre elmondta, a Munkácsy-napon már harmadik alkalommal állít ki, ami számára nagy megtiszteltetés. A festőművész a tárlatra csendéleteket, tájképeket és portrékat hozott, szám szerint 23 darabot. A csendéleteken, a portrékon az alakokat naturalista stílusban jeleníti meg, de a hátterek, a tárgyakat vagy alakokat körbevevő tér kockákból, szilánkokból van összerakva, mint egy fába faragott dombormű. Három kép teljesen egyedi stílusú, ugyanis azok számítógéppel készített művek.
- Témáim mindig vannak, folyamatosan skicceket készítek, előkészítem a fejemben, amit majd később lefestek. Leginkább akkor festek, amikor az ihlet jön. Az évtizedek alatt több száz, sőt közel ezer képem gyűlt össze, amelyeket a világ szinte minden tájára elvitték. Kedvenc témám a női arc és a női vonások. Ezeket dekorációként használom, úgymond beépítem a képeimbe. Megnyugtatóak a szép tájak is, amelyeket szintén előszeretettel ábrázolok. Minden képem üzenetet hordoz, ha nem is a léleknek, de a szemnek mindenképpen. Szeretném megmutatni a nézőknek, hogy egy kézzel is lehet alkotni, s ember módjára élni - tette hozzá a művész. Tárlata az iskola kisgalériájában a tavaszi szünetig látogatható. A tárlatmegnyitó után kezdődött a Munkácsy-nap, ahol számos színes program várt a népes diákseregre. Volt olyan osztály, akik csendéletet vagy portrét festettek, néhányan filmet néztek, sportversenyen mérték össze ügyességüket, vagy vetélkedőn mutatták be ismereteiket Munkácsy életéről és munkásságáról.
A programot az idegennyelvi és sport munkaközösség, valamint a diákönkormányzatot segítő tanár állította össze.

Képek:

Portik Péter 1964-ben született Gyergyószentmiklóson. 10 éves korában balesetből kifolyólag elvesztette a jobb kezét. Iskoláit Gyergyóremetén, Maroshévizen végezte. Autodidaktaként 1985-ben kezdett el festeni fa, és linómetszeteket. Később elvégezte a Csíkszeredai Tudományos Művelődési Egyetem keretében szervezett képzőművészeti tanfolyamot, ahol grafikát és festészetet tanult. Tanárai Karancsi Sándor és Zsigmond Márton festőművészek. Egyéni kiállításai Romániában Gyergyószentmiklós, Maroshéviz, Csíkszereda, Székelyudvarhely, közös kiállítások Csíkszereda, Bukarest. 1990-ben telepedett le Magyarországon, Pápán majd Kupon. Tovább képezte magát a festészet területén (Tagja az Országos Képző és Iparművészeti Társságnak) folyamatosan egyéni és közös kiállításokon vett részt az ország több területén, Budapest, Veszprém, Pápa, Balatonfűzfőn, Várpalota, Papkeszi, Vilonya, Nóráp, Kup, Pápakovácsi, Döbrönte, Devecser stb. Festészeti stílusa egyedi, festett absztrakt, impresszionista majd naturalista és szürrealista stílusban is. Végül egy teljesen egyéni stílust alakított ki, festményein a tájakat kockákból, kristály szilánkokból rakja, össze ugyanakkor marad bennük egy egységes naturalista részlet, vagy is azt lehet mondani, hogy az impreszionizmust, szürrealizmust, naturalizmust és a kubizmust keverve hozott létre egy új stílust. Festményein gazdag színvilág uralkodik majdnem minden szint használva ugyanakkor, mégis minden festményen uralkodó színként megjelenik a kék majdnem mindenárnyalata.
A festmények mindig tükrözik az alkotó lelki világát, a magányát, zárkózottságát.
Forrás: festomuvesz.hu
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!