Csellótalálkozó a Bartókban: A zenélés örömtelivé teszi életünket


2015-02-20 21:40:37  | cikk: Babos Petra  | 


Csellótalálkozó a Bartókban: A zenélés örömtelivé teszi életünket főképe
Ötödik alkalommal adott otthont a pápai Bartók Béla Zeneiskola a Veszprém Megyei Csellótalálkozónak. A rangos megmérettetést eddig versenyként hirdették meg a szervezők, azonban az idei évtől hagyományteremtő szándékkal, találkozóra invitálták a megye csellistáit.

A rendezvényen hat város - Tapolca, Pápa, Balatonfüred, Balatoncsicsó, Balatonalmádi és Veszprém - intézményeinek negyven növendéke mutatta be csellótudását. Mészáros Sándorné csellótanár, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a találkozó célja, hogy a gyerekek örömmel muzsikáljanak, ne izguljanak a versenyszellem miatt.
- Az idén nem volt zsűri, hanem egyik iskola a másikat hallgatta, s a tanárok értékelték a növendékeket. A jelentkezésnek nem volt semmiféle kikötése, a gyerekek nemcsak egyedül, hanem tanáraikkal, sőt csoportokban is játszhattak. A résztvevők szabadidejükben elmondhatták véleményüket, ötleteiket és kéréseiket a találkozóról a Pletyka falon.
A cselló manapság nem tartozik a legkedveltebb hangszerek közé, hiszen nem könnyű megszólaltatni, inkább a gitár és az ütős hangszerek a népszerűek. A csellóhoz sok szorgalomra és kitartásra van szükség – fűzte hozzá a tanárnő.
A találkozón Hetyei József igazgató köszöntötte a díszteremben összegyűlteket. Mint mondta, nagy öröm számukra, hogy idén ismét megszervezhették a programot, amely minden évben nagy sikernek örvend.
- A találkozó alkalmával szerettük volna, ha a várossal is megismerkednek a növendékek és felkészítőik, ezért megtekinthették az Esterházy-kastélyt és egy barokk ruhás fotózásra is meginvitáltuk a gyerekeket a csellóikkal – mondta Hetyei József.

A rendezvényen Egyházi Andrea tankerület vezető köszöntőjében úgy fogalmazott, a köznevelési törvény a művészeti iskoláknak is helyet ad, hiszen a gyerekek személyiségformálásában és művészeti fejlődésében fontos szerepet töltenek be. A tehetségek kibontakozását segíteni és támogatni kell, hiszen a zenélés örömtelivé teszi életünket, megtaláljuk benne a harmóniát, és a lelki egyensúlyt. Pápáról tizenhat diák vett részt a nívós találkozón. Steiner Péter hat éve csellózik. A fiatal fiú nagyon szereti ezt a hangszert, amihez egy ismerősétől kapott kedvet. Péter sokat játszik, gyakran otthon szabadidejében is. A mai találkozóra is sokat készült, egy Bach és egy amerikai dallamot adott elő. A fiú a későbbiekben is szeretne foglalkozni ezzel a hangszerrel, de a gitározás is érdekelné.
Az egész napos versenyt a tanári cselló együttes koncertje zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!