Becsület, tisztesség, emberszeretet - Wass Albert felolvasóest


2015-02-20 21:22:47  | cikk: pgya  | 


Becsület, tisztesség, emberszeretet - Wass Albert felolvasóest főképe
Tavaly negyvennyolc, idén már 65 helyszínen tartottak Wass Albert felolvasó estet a Kárpát-medence minden szegletében, így Pápán is a Hét Csillag Egyesület szervezésében péntek késő délután az Esti Kornél Kávéházban. Az estre idén is több tucatnyian jelentkeztek egy-egy Wass Albert-művel vagy csak egy részlettel, a kávéház zsúfolásig megtelt az érdeklődő közönséggel.
Az est, a hagyományokhoz híven, a magyar és székely himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd Pintér Péter, a szervező egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. A rendezvény fővédnöke, Bartha József, a Czegei Wass Albert Alapítvány elnöke idén nem vehetett részt az eseményen, karcagi meghívásnak tett eleget, viszont elküldte levelét, amelyben szeretettel üdvözölte a pápaiakat. Levelét Kiss Judit, a Hét Csillag Egyesület tagja olvasta fel:
- Sajnálom, hogy most lehetek Önökkel Pápán, egy nagyszerű magyar író és költő, Erdély nagyszülöttjének, Wass Albert emlékének hódolók közösségében. Köszöntöm Önöket a hóillatú Kelemen és Görgényi havasok leheletével, a Nemere kabátok alatt bújócskázó fagy hidegével. De köszöntöm Önöket a jégpáncélt feszegető hegyi patak nevében, mert érzi a tavaszt és mi emberek nagyon várjuk a Kikeletet! Wass Albert személyét és munkáját illetően még mindig viaskodik a közelmúlt a jelennel, a román balkanizáló hatalom a magyar szabadság eszméjével. Jó tudni, tapasztalni és a mai pápai Wass Albert megemlékezés segít abban, minket erdélyi magyarokat, hogy ne adjuk fel küzdelmünket az igazságért, szabadságért, autonómiáért. Győzni fog Wass Albert álma, testvéreinknek nemzeti öntudatuk erősödésében, amely egyben a mi megerősödésünket is maga után vonhatja, amelynek értelmében a mi küzdelmünk a szabadságért győzelemre ítéltetik – szólt a biztatás a rövid üzenetből, mely szerint a nemzeti érzelem átsegíti majd az összmagyarságot a nehéz történelmi időkön.
Majd következtek sorban a versek, elbeszélések, regényrészletek, újságcikkek, mint A bujdosó imája, az Üzenet haza, az Otthon, az Ébredj magyar!, Intelem, a Halál profi és amatőr előadók tolmácsolásában, de mind-mind igaz beleéléssel, megidézve az erdélyi író nemzetféltő szellemét.
A helyszínen a holtmarosi gyermekotthonban készített könyvjelzők megvásárlásával lehetett támogatni a Czegei Wass Albert Alapítvány által fenntartott Istenszéke alatti Tulipán Gyermekotthont, ahol a magukra maradt vagy árva gyerekek magyar neveltetésben részesülnek, megőrizve identitásukat.
Az esti programon irodalombarátok és a helyi kulturális élet közismert előadói, valamint a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói olvastak fel részleteket Wass Alberttől. A rendezvényt a PRK Tánc-Lánc AMI és az Allegro AMI diákjainak műsora színesítette, rábaközi népdalokkal, szatmári és kalotaszegi néptáncokkal.
A felolvasó estet a Szózat eléneklésével zárta a közönség.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!