A mélységből kiáltok hozzád, Uram! - Hitmélyítő esték a reformátusoknál


2015-02-20 07:47:39  | cikk: pgya  | 


A mélységből kiáltok hozzád, Uram!  - Hitmélyítő esték a reformátusoknál főképe
Hitmélyítő estékre várja a Pápai Református Egyházközség a híveket az Immánuel Közösségi Házba  ma és holnap este. A lelki gyakorlatokat Dani Eszter lelkésznő, a zsinati iroda vezetője tartja.
Az első találkozásra csütörtök este került sor, az alapige a Grádicsok éneke volt a Zsoltárok könyvéből:
„A mélységből kiáltok hozzád, Uram!
Uram, hallgasd meg az én szómat; legyenek füleid figyelmetesek könyörgő szavamra!
Ha a bűnöket számon tartod, Uram: Uram, kicsoda maradhat meg?!
Hiszen te nálad van a bocsánat, hogy féljenek téged!
Várom az Urat, várja az én lelkem, és bízom az ő igéretében.
Várja lelkem az Urat, jobban, mint az őrök a reggelt, az őrök a reggelt.
Bízzál Izráel az Úrban, mert az Úrnál van a kegyelem, és bőséges nála a szabadítás!
Meg is szabadítja ő Izráelt minden ő bűnéből.”
Az igehirdetést megelőzően ifj. Márkus Mihály, pápai lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket, aki a hitmélyítő esték programját, célját ismertette, majd átadta a szót a meghívott igehirdetőnek.
Dani Eszter Debrecenben született, lelkipásztori szolgálatát Kárpátalján, Munkácson kezdte a '90-es évek elején, nagyon nehéz időszakban: naponta háromszor volt víz, nem volt közvilágítás, a kenyérért hatalmas sorokat kellett kiállni, gyógyszert csak a feketepiacon lehetett beszerezni. Erre az időszakra mégis úgy emlékszik a lelkésznő, hogy boldog volt. Közös gondolkodásra hívta fel a gyülekezet tagjait: mi a boldogság? Ez az a fogalom, amire mindenki egyaránt vágyik, mégis olyan nehéz szavakba önteni, leírni. „Keressük meg életünkben azokat a pillanatokat, amikor igazán boldogok lehettünk. Érdekes, hogy a képzeletbeli boldogság, mint cél és a valóságban megélt, nem mindig fedi egymást. Kárpátalján – ahol kilenc évig szolgáltam –, a sanyarú körülmények ellenére mégis boldog voltam, mert Isten lelke közöttünk volt, csodálatosan jelen volt, az emberek arca, tekintete ragyogott” – emlékezett vissza a lelkésznő pályájának kezdeti szakaszára.
Olyan világban élünk, ahol bolyongásra, pörgésre vagyunk rászorítva és észrevétlen hagyjuk a magasságokat, a mélységeket. A valóságos Isten-élményeken, mikor tiszta szívből kiáltottunk az Úrhoz, könnyen túllépünk, pedig ezeket kellene megőriznünk a szívünkben. „A kapcsolatainkban nem tudunk úgy jelen lenni, ahogy azt szeretnénk, sok fájdalmat hordozunk és ürességet. A kudarcok, a csalódások, a vesztességek ráhúzódnak az ember lelkére, egyre könnyebben esünk depresszióba. Keresztyén emberként folyamatosan mérlegelnünk kell, mikor engedjük el a harcot, mikor pihenünk meg Isten dicsőségére. A legtöbb esetben nem halljuk meg az Úr szavát, a lelkiismeretünket hozzászoktatjuk a hazugságokhoz, amelyek meglopják a boldogságunkat” - hangzott el a figyelmeztetés a közösségi házban Dani Esztertől, ami ellen a legjobb orvosság a bűneinkkel való szembenézés és megbánás, erre az elkövetkező böjti időszak egy kiváló alkalom.
Az Immánuel Közösségi Házba várják esténként a lelki feltöltődésre vágyókat, a hitmélyítő felkészülés böjtfő vasárnapján úrvacsora osztással, istentisztelettel fejeződik be.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!