Pápa város a középkori oklevelekben


2015-02-18 23:14:08  | cikk: Babos Petra  | 


Pápa város a középkori oklevelekben főképe
A Várostörténeti Honismereti Kör ma délután tartotta februári összejövetelét, melyen Petrik Iván, a pápai levéltár vezetője tartott előadást Pápa város a középkori oklevelekben címmel. Az összejövetel elején Somfai Balázs körvezető köszöntötte a megjelenteket. Petrik Iván előadásában 12 olyan oklevelet mutatott be, amelyek a középkori Pápa történetéről szólnak. Mint mondta, Pápa középkori történetének egyik nagy szakasza a királyi birtoklás időszaka volt, ami 1389-ben zárult le. Pápa a középkorban virágzott. A város mezőváros volt, ami azt jelentette, hogy földesúri hatalom alatt állt. Nagyon jelentős volt, mind az írott, mind pedig a régészeti leletek alapján, de számos más adat is erre mutat, mint például, a ferences szerzetesrendek. A városban komoly kereskedő és iparos réteg élt, ezt igazolják a régészeti ásatásokkor előkerült textilplombák, de ezt az írott források is megerősítik. Erre alakult a feldolgozó ipar is, 1510-ben a szabók már céhet alapítanak, ami a mezővárosokban akkoriban ritka volt. Pápa város középkori pecsétje két fő alkotóelemből áll, Szent István vértanút ábrázolja a mártírhalálára, megkövezésére utaló három kővel, másfelől földesurának, a Garai-családnak a kígyós címerét tartalmazza.
A fejlődést a törökök „félbeszakítják”, Pápa végvár lesz, a lakosság úgymond kicserélődik.
A levéltár vezető beszélt a Garai adománylevélről, a város privilégium levelei közül a harmincad menetességről, a város által kiadott oklevelekről, amelyeken pecsét található, s az egyháztörténeti forrásokról, amelyekben a ferences kolostorokról esett szó. A soron következő foglakozás március 18-án lesz, amikor is Huszár János tart előadást a pápai ejtőernyősezred történetéről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!