Kivágták az ős platánfát


2009-08-05 12:32:15  | cikk: Babos Petra  | 


A Várkert legvastagabb törzsű platánfáját vágták ki a tűzoltók segítségével kedden délután. A 30 méter magas famatuzsálemtől azért kellett megválni, mert üreges belseje begyulladt s ez által veszélyessé vált az arra járók számára. Mint közismert, Magyarország tíz legvastagabb törzsű platánjából eddig hatot a Várkertben tartottak nyilván.

Képek:

nincsenek képek

A valamikori grófi park mindig is híres volt az ősfáiról, platánok, szil- és hársfáiról. A leghíresebb azonban az a 38 méter magas platánfa volt, melyet 1961. július 13-án döntött ki egy pusztító szélvihar. Az a famatuzsálem volt minden pápai ember fája, ahogyan a legtöbben nevezték, az öreg platánt. Egyes pápai legendák szerint, még az ifjú Petőfi is írt verset, árnyat adó lombja alatt. Evlija Cselebi, a török XVII. századi világutazó, történetíró is említést tesz a Várkertről, mint faritkaságokban, ősplatánokban bővelkedő angolparkról. A tövestül kifordított fához több száz ember ellátogatott naponta, hiszen sok szép emlék tanúja volt az azős platán. Babos János, városunk ismert fotósa meg is örökítette a viharban elpusztult fát. A fotó érdekessége, hogy ez volt első sajtóban megjelent fotója.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!