Van megoldás a stresszes helyzetekre


2015-02-16 21:20:12  | cikk: pgya  | 


Van megoldás a stresszes helyzetekre főképe
A Lelki esték a JMSZK-ban című előadássorozat első meghívott vendége Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta volt. „Relaxáció, megnyugvás, belső béke” címmel tartott jó hangulatú, figyelemfelkeltő, teltházas előadást a színházépületben, amit a közkedvelt terapeuta dedikálással zárt. A közönséget Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ művelődésszervezője köszöntötte, felhívva a figyelmet, hogy a Lelki estékre további neves lélekbúvárokat is meghívtak: Dr. Almássy Kittit, Dr. Buda Lászlót, vagy a nagy népszerűségnek örvendő Pál Feri atyát.
Dr. Bagdy Emőke gondolatait azzal kezdte, hogy a magyar népesség jórésze depresszióban szenved, aminek legfőbb oka a tehetetlenség érzése, az ártalmas stressz, azaz a distressz. Merthogy stresszből is van jó és rossz.
- Van jó stressz is. Nincs olyan, hogy a stressz csak rossz lehet. Pozitív izgalmi állapotokat is átélhetünk az öröm óráiban. Ekkor a szervezet boldogsághormonokkal és az izgalmakat „szelídítő” hormonokkal védi ki az ártalmakat. Nélkülük nem tudjuk elkerülni az élet kihívásait. Az stresszel minket, aki vagy ami a legfontosabb az életünkben. A munkánk, az egzisztenciánk, illetve a gyermekeink és a szeretteink töltik be az elsődleges szerepet. Ha gyakori a stressz az életünkben, beindulnak a „küzdőhormonok”, magas lesz a vérnyomásunk, a vérzsírszintünk, a cukorszintünk, az izmaink megfeszülnek. Az állandó stresszhelyzet kimerüléshez vezet, mert a testünk alkalmazkodik az állandósult kihívásokhoz. Legtipikusabb következménye az infarktus. A megküzdési módok megtanulásán, a felkészülésen van a hangsúly. Ezt a szerepet töltik be a relaxációs módszerek. A testi-lelki feszültség csökken, javul a közérzetünk, kiegyensúlyozottá válik a lelki világunk.
A pszichológusnő szerint a relaxáció hatékony módszer a distresszek szervekre ható megbetegítő hatásának kiküszöbölésében, a szorongás csökkentésében, az agresszió kezelésében. Agresszivitáshoz vezet, ha tehetetlenségünkbe beszorulva nem tudunk cselekedni, a beszorult állapotunkból nem tudunk kitörni. Ilyenkor van az, hogy más menekülési utakat választunk: színvonalunk alatti szintre süllyedünk, méltatlanul viselkedünk.
Dr. Bagdy Emőke felkérést kapott, hogy a Nemzeti alaptantervbe (NAT) is dolgozzon ki relaxációs módszereket, amelyeket elsősorban testnevelési órákon alkalmazhattak volna. A kezdeményezés ellenállásba ütközött, mint mondta előítéletek terhelik a relaxációt mind a tanárok, mind a szülők részéről, de az egyházak is tiltakozásukat fejezték ki.
- A NAT-ba való felvétel elmaradásáért nem hibáztatok senkit, rájöttem, hogy sok-sok felvilágosító előadásra van szükség. A relaxáció nem egyéb, mint egészségvédelem, prevenció és önszabályozó képesség kialakítása. A distresszek, melyeket nem tudunk kezelni, magas idegrendszeri és testi feszültségszintet tartanak fenn. A feloldásra nincsenek eszközeink, ezért gyakorta belebetegszünk. Szükségünk van olyan módszerek megtanulására, amelyekkel csökkenthetjük az ártalmas feszültségeket. Részvétlen kultúránkban senki sem törődik eléggé a másik ember bajával, ezért csak magunkra számíthatunk. A relaxációs módszerek igen sokfélék. A stressz okozta tehetetlenségi helyzetekben a szervezet védekező, készültségi állapotba kerül: az izmok megfeszülnek, a szívverés felgyorsul, a vérnyomás megnő, stb. Ha az előidéző helyzetet nem tudjuk megszüntetni, ha tehetetlenek vagyunk, ez a rossz, úgy nevezett distressz állapota. Ezen kell tudnunk úrrá lenni, anélkül hogy belebetegednénk.
Az előadás végén háromféle relaxációval is megismerkedhetett a hallgatóság, majd a pszichológusnő dedikálással zárta a találkozót.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!