Minden harmadik forint fejlesztést szolgál – Elfogadták a város 2015. évi költségvetését


2015-02-13 17:16:51  | cikk: pt  | 


– Ennek a költségvetésnek minden harmadik forintja valamilyen pápai fejlesztési célt szolgál. Ilyen arányú fejlesztési csomag egy költségvetésen belül minden esetben megsüvegelendő – hangsúlyozta Áldozó Tamás polgármester a város 2015. évi költségvetésével kapcsolatban, melyet tíz igennel, négy nem ellenében fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete a mai ülésén. A polgármester a tanácskozást követő sajtótájékoztatóján hozzátette, nagyon komoly munkát kell elvégeznie az idei esztendőben a városvezetésnek, ezt a munkát pedig a most elfogadott, 7,5 milliárd forint főösszegű költségvetés alapozza meg.

Ezzel szemben az ellenzéki képviselők hozzászólásaikban aggályaiknak adtak hangot a 2015. évi költségvetési rendelettervezettel kapcsolatban az ülés folyamán. Grőber Attila szocialista képviselő szerint a jelenlegi költségvetés a korábbi évekhez viszonyítva jóval feszesebb, annak főösszege jelentősen csökkent, ez pedig annak is köszönhető, hogy az önkormányzat feladata néhány területen csökken, átrendeződik. Ugyanakkor a fejlesztési kiadások is csökkentek, és jóval kevesebb céltartalékot tartalmaz a költségvetés – hangsúlyozta az MSZP-s politikus, akinek meglátása alapján összességében ez a költségvetés hitelfelvétel nélkül nem lesz tartható.
Süle Zsolt jobbikos önkormányzati képviselő azt nehezményezte, hogy a pápai lakosság többsége számára jelentős pozitív változásokat nem hoz majd a költségvetés, például nem csökkennek az adóterhek, illetve nem történik érdemi előrelépés a fejlesztések, felújítások terén.
Kerecsényi Zoltán, a Demokratikus Koalíció képviselője a labdarúgó NB I-ben szereplő Lombard Pápának nyújtott önkormányzati támogatást sokallta, illetve a szociális támogatási pénzek kifizetése miatt aggódott. Mint mondta, utóbbi azért különösen aggályos, mert 2015-re az országos költségvetés jelentős terheket ró a helyi önkormányzatokra.

Minderre reagálva Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, Pápa városának 2015. évi költségvetését végrehajtható, kellő gondossággal összeállított, jól megalapozott rendeletnek tartja. – A fejlesztési kiadások változásában szerepet játszik, hogy európai uniós költségvetési ciklust zárunk le, és az úgynevezett nagy projektjeink kifutóban vannak – fogalmazott a polgármester. Ugyanakkor hozzátette: a tavasz folyamán újabb pályázati lehetőségekből nagy valószínűséggel további fejlesztési pénzek érkeznek majd a költségvetésbe, így az ezen belüli fejlesztések aránya tovább fog nőni 2015-ben.
Áldozó Tamás megjegyezte: az adókról az adórendelet tárgyalása során szokás dönteni, egyúttal sajnálja, amiért Süle Zsolt még mindig nem látja át, hogy az egyes felvetések melyik rendeletekhez illenek, és hogy éppen mit tárgyal a testület. A város első embere elmondta, Kerecsényi Zoltán hozzászólását nem értette, azt azonban leszögezi, hogy a város által nyújtott szociális kiadásoknak – ahogyan korábban, úgy most is – megvan a fedezete. – Március elsejétől kezdődően megváltozik a szociális ellátásoknak a rendje. Az államigazgatás az eddigiekhez képest egy lényegesen nagyobb feladatkört fog átvállalni a szociális ellátásokból, az önkormányzatra pedig más típusú szociális ellátásoknak a biztosítása hárul majd – fűzte hozzá a polgármester.

A Lombardot érintő kérdésre válaszul Áldozó Tamás rámutatott, a helyi NB I-es focicsapat működésének lényeges forrásokat és előnyöket köszönhet Pápa városa többek között bérleti díjak és infrastrukturális beruházás formájában. Hermann István kormánypárti képviselő ehhez csatlakozva hozzászólásában egy eddig ritkán szóbahozott pozitívumra hívta fel a figyelmet, mégpedig az élvonalbeli labdarúgóklub – eredményektől független – reklám- és marketinghozadékára, amiből a város rendkívül sokat profitálhat. Ugyanis a Lombard Pápa a legnépszerűbb látványsport első osztályú képviselője lévén akár hetente többször is szerepel az országos médiában, amivel akarva-akaratlanul a városra irányítja a figyelmet.

A mai testületi ülés elején megválasztották az egyes bizottságok külsős tagjait, majd többek között arról határoztak, hogy idén Pápa Városért Érdeméremmel Schweighoffer Ernőnét, a református gimnázium tanárát, míg Pápa Város Díszoklevelével Harangozó Zsigmond nyugalmazott testnevelő tanárt tüntetik ki március 15-én. Mindketten a pedagógusi pályán eltöltött évtizedek alatt mutatott kimagasló teljesítményükért részesülnek elismerésben. Emellett a testület átlagosan közel tíz százalékkal emelte az étkezési normatívákat, így az egyes tételek naponta 18 és 40 forint közötti mértékben nőnek. – Az étkezési normatívák változtatásának legfőbb indoka egy jogszabályi változás, amely más minőségű alapanyagokat ír elő a diákétkeztetésben. Az új alapanyagok egészségesebbek, de költségesebbek – tudtuk meg Áldozó Tamástól.
A képviselő-testület döntött az óvodai beíratások időpontjairól is, ami május 11. és 12. lesz. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központhoz csatolták az idáig a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány fenntartásában lévő Kópévár nevű játszóteret. A JMSZK-hoz kapcsolódó további döntés, hogy az önkormányzat pályázatot ír ki az intézmény megüresedett igazgatói tisztségének betöltésére. Pápa városa hagyományosan támogatja a Rákóczi Szövetség beíratási programját, ami a határon túli magyar szülőket segíti abban, hogy magyar iskolát válasszanak a gyermekeiknek. Ezzel kapcsolatban 200 ezer forint támogatásról határozott a testület. Döntés született arról is, hogy az önkormányzat üzemeltetési szerződést köt a Pápai Platán Nonprofit Kft.-vel az Esterházy-kastély működtetésére. – A kastély 2015. évi működtetése sok kockázati elemet tartalmaz, mivel egy új turisztikai attrakciót kell bevezetnünk a piacra. Bízunk benne, hogy népszerűek lesznek az attrakciók – tekintett előre Áldozó Tamás.
A tanácskozást zárt ülés is színesítette, ezen a képviselők 13 igen szavazattal, egy ellenszavazat mellett elfogadták a Lombarddal kötött szerződés módosítását.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!