Apokrif-az út


2010-03-06 23:27:21  | cikk: Tóth Tamara  | 


Hajdúböszörményből érkezett Pápára Papp Für János kortárs költő harmadik, Apokrif - az út című kötetének bemutatójára ma délután a Várkastélyba.
A költő életére nagy befolyással volt általános iskolai tanulmányai során József Attila költészete. A híres költő egyik ismert versét, a Kései siratót még hatodikos korában olvasta fel neki az egyik tanára, s onnantól kezdve máig lelkes olvasója József Attila műveinek.

– Az írásaimnak inkább lírai késztetése van. Természetesen én is szerelmes versekkel indultam, amik nem igazán sikerültek jól, de aztán áttértem egy komolyabb irányba. Ezt jól jellemzi az itt bemutatott könyvem, az Apokrif, melyet egzisztencialista filozófiának hívnak a költészetben. Az élet nagy, megválaszolhatatlan kérdéseiről szól. Itt sincs megválaszolva, de legalább a kérdések fel vannak téve. Ilyen kérdés például az út iránya, az, hogy honnan indulunk és hová érkezünk, a közbeeső úton felmerülő nagy kérdések, a rengeteg miért, hogyan és a merre-ezt tárgyalja a kötet. A megérkezés ugyanaz, mint az indulás, szerintem az út a fontos - mondta a költő.

Első kötete, a Rám csukódott ajtók mögött magánytól átszőtt vallomásköltészet, ezt követte a Metszetek című kötet, mely 200 opust és 200 epigrammát tartalmaz. Papp Für János harmadik kötete Apokrif az előzőhöz hasonlóan rövid versekből áll. Az „apokrif” szónak köznyelvi és elterjedt jelentése: a tételes vallások által el nem ismert, a kánonba nem belefoglalt irat. Azonban a verseskötet címadásának megértéséhez jobb, ha a kifejezés eredeti görög értelmét vesszük alapul. Az Apokrif könyvek elnevezése egyébként ez: rejtelmes könyvek, vagyis csak a beavatottak számára való könyvek. A beavatott szó túl ünnepélyes, mondjuk inkább azt, hogy ez a gyűjtemény az átlagosnál nagyobb értelmi és érzelmi azonosulást vár el az olvasótól, hiszen a szerző filozófus-költő, az emberi lét, a gondolkodás, az érzelemvilág legáltalánosabb kérdései foglalkoztatják, azok, amelyek eszmélkedő pillanatainkban vagy fenyegetett élethelyzeteinkben mindannyiunkat elgondolkodtatnak, felkavarnak.

A könyvbemutatón részt vett Balla Zoltán, a hajdúmöszörményi Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör titkára is, aki bemutatta Papp Für János életét, költészetét, munkásságát, majd megjelent köteteiből olvasott fel írásokat.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!