Jövő szombaton ismét Böjtelő


2015-02-07 15:33:45  | cikk: HuHa  | 


Jövő szombaton ismét Böjtelő főképe
Múlt évben született meg a Pápai Böjtelő elnevezésű különleges gasztronómiai program megrendezésének ötlete a hagyományos disznótoros ételek felvonultatására és a régi disznótorok hangulatának felidézésére. A hamvazószerdát megelőző szombatra tervezett lakoma és böllérverseny óriási érdeklődés mellett zajlott, így idén is ezzel kívánja zárni a farsangi szezont a város. Az első alkalom gyermekbetegségeit kinőve, a tavalyihoz képest kissé más formában zajlik majd a rendezvény, a főszereplők azonban ezúttal is a legnagyobb hazai húsfeldolgozó cégek és az általuk készített ízletes „disznóságok” lesznek.

A február 14-én, jövő szombaton megrendezendő disznótoros lakoma részleteiről Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatta hírportálunkat. Mint mondta, egyedülálló rendezvényről van szó, ehhez hasonló gasztronómiai találkozó nincs az országban, ahol a piac legmeghatározóbb húsipari vállalkozásai jönnének össze.
-Idén is hat csapat fogadta el meghívásunkat a Böjtelőre, itt lesz a PICK Szeged Zrt.,  Körmendről a Babati Kft., a Kométa, a Gyulahús valamint a pápai Böllér Kft., a rendezvény házigazdája pedig ezúttal is a Pápai Hús 1913 Kft. – sorolta a résztvevőket az ügyvezető. A látványdisznótoron  a kapott félsertésből hurkát, kolbászt, pecsenyét készítenek a csapatok, de biztosan lesznek ételkülönlegességek is, éppúgy, mint az első alkalommal.

A Böjtelőnek a fedett piac ad otthont idén is, most azonban nagyobb helyet kapnak a csapatok, az étkezéshez pedig a piac mellett felállított rendezvénysátor biztosít tágas helyet. A kóstolójegyeket ezúttal több helyen is meg lehet vásárolni, így nem kell tumultustól tartani. A kóstolást is máshogy szervezik az idei évben, 9 órától már hagymás sült vért ehetnek a vendégek (a készlet erejéig), a Pápai Hús standján pedig előre is készülnek a látogatókra, 10 órától folyamatosan sütik a hurkát, kolbászt, pecsenyét. Természetesen a többi csapat által készített ételekből is választhatnak az érdeklődők, azt azonban figyelembe kell venni, hogy a disznótor 8 órakor kezdődik, a félsertés feldolgozásához és a finomságok elkészítéséhez idő kell, így a versenyben résztvevők által készített ételeket déltől kóstolhatják meg a vendégek.

-A kóstolójegy ára 400 forint. Az idei évben úgy állítjuk össze a választékot, hogy lesz olyan étel, amiért egy kóstolójegyet kell adnia a vendégeknek és olyan is, ami három kóstolójegybe kerül. Így például, ha készül leves, az egy kóstolójegybe kerül majd, a hurka-kolbász kóstoló két jegyért vásárolható meg, a komplett tálért pedig három kóstolójegyet kell adni – magyarázta Boros Katalin.

Újdonság a rendezvényen, hogy a résztvevő csapatok termékkínálatukat is elhozhatják és a rendezvénysátorban ezekből vásárolni is lehet. A Gyulahús például biztosan él ezzel a lehetőséggel, sőt a Gyulai Pálinkamanufaktúra is bemutatkozik zamatos nedűivel.

A disznótoros lakoma egyben böllérverseny is, a legízletesebb ételekre a látogatók is szavazhatnak és persze szakmai zsűri is értékeli az elkészült finomságokat. A zsűri egyik tagja a televízióból is ismert népszerű színész, humorista Szőke András lesz, aki a rendezvény házigazda szerepét is elvállalta, sőt nagy mennyiségű házi sütésű kenyérrel is hozzájárul a II. Pápai Böjtelő sikeréhez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!