A szövést, a kötélverést és a pókfonást is kipróbálták az erzsébetvárosi óvodások


2015-02-02 21:28:15  | cikk: Babos Petra  | 


A szövést, a kötélverést és a pókfonást is kipróbálták az erzsébetvárosi óvodások főképe
A Pápai Városi Óvodák Erzsébetvárosi Tagóvodájában nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, az intézmény az előző nevelési évben jelentkezett a Tehetségpont Hálózatba, ahová felvételt nyertek. Ennek keretében részt vettek a Tehetséghidak elnevezésű pályázaton - amit a Tehetségpont Hálózat tagjainak írtak ki - és 599.000 Ft-ot nyertek, csoportos tehetségsegítő programok megvalósítására. A tevékenységek között szerepelnek műhelyprogramok, tömbösített hétvégi- és szabadidős, valamint lazító foglalkozások is. Ezen a hétvégén tartották az első tömbösített programot, amelyen a szövés, a kötélverés és a pókfonás rejtelmeibe nyerhettek betekintést a gyerekek és szüleik szakemberek segítségével. Petri Lászlóné tagóvoda vezető elmondta, ezek a csoportos tehetségsegítő tevékenységek nagyon hasznosak a gyerekek számára.
- Reggel 8 órakor kezdődött a foglalkozás, a gyerekek előbb egy mozgásfejlesztő játékban vettek részt, majd karkötőt fontak, aztán egy a szövésre utaló népmesét adtak elő az óvónők árnyjáték formájában, ami nagyon tetszett a kicsiknek. Végül a népi iparművészek, Takács Tünde és Kasza Tamás bemutatója következett. Sarusné Czimermann Marianna kisfiával, Mátéval érkezett a hétvégi programra. A fiatal anyuka elmondta, nagyon örülnek, hogy a tehetséggondozásos tevékenységben részt vehetnek. Kisfia a táncos és a kézműves foglalkozáson is aktívan szerepel. Az édesanya elmondása szerint gyermekének a finom mozgásán nagyon sokat segítettek az eddigi foglakozások, s reméli, a többi is hasznos lesz.
- Örülünk, hogy mi szülők is bekapcsolódhattunk a programba, s így mi is jobban megismerhetjük a többi szülőt, s az óvónőket. Ezek a foglalkozások azért is nagyon hasznosak, mert így a gyerekek nemcsak a televízió és a számítógép előtt töltik el az idejüket, s a szülők is kapnak ötleteket gyermekeik szabadidős tevékenységéhez Takács Tünde kéziszövő és férje, Kasza Tamás a Pápai Bakonyalja Népművészeti Egyesület tagjai hagyományőrző kézműves foglalkozást is tartottak az ovisoknak és szüleiknek. Kasza Tamással fából vadkacsa hívogatót és ördöglakatot készíthettek, Takács Tünde közreműködésével a szövést próbálhatták ki, de a kötélverőgép is lenyűgözte a gyerekeket. Ez utóbbin nemzeti színű szalagot készítettek. S ha már tél van, zokniból kis hóembert csináltak, amihez este oda lehet bújni, s amivel együtt lehet aludni. A kéziszövő elmondása szerint fontos, hogy már gyermekkorban megismerkedjenek az ovisok a népi iparművészet alapjaival. A soron következő tömbösített hétvége során téltemetéses-népi játékok és táncház várja majd a gyerekeket és szüleiket az óvoda tornaszobájában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!