Ellenzik az üzletek vasárnapi zárva tartását


2015-02-02 20:28:37  | cikk: pgya  | 


Ellenzik az üzletek vasárnapi zárva tartását főképe
Sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció (DK) pápai szervezete délután a Nagyáruház melletti Kossuth-szobornál, amelyen részt vett Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt országos elnökségének tagja is.
A sajtótájékoztatón megjelenteket – a média képviselőit és a féltucat pártaktivistát – Kerecsényi Zoltán, a DK helyi önkormányzati képviselője köszöntötte, megemlékezve arról, hogy a Gyurcsány-kormány éppen tíz éve nyilvánította február 1-jét a köztársaság emléknapjává. Ebből az alkalomból kérte fel, mint házigazda Kerék-Bárczy Szabolcsot beszédének megtartására.
Az országos politikus kíméletlen kritikával illette a kormányt, amely szerinte lerombolta a köztársaság intézményét, egy kézbe koncentrálja a hatalmat, miközben a polgárok érdekeit nem veszi figyelembe.
- Másfélmillió ember él mélyszegénységben, kétmillióan élnek úgy, hogy semmi megtakarításuk nincs. De a vállalkozóktól is elveszik a lehetőséget, nem hagyják őket levegőhöz jutni, eldöntik helyettük, hogy vasárnap nem tarthatnak nyitva. Az emberek nem kívánják, hogy a kormány mondja meg, mit csináljanak. A DK mindent elkövet annak érdekében, hogy kiírják a népszavazást az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról.
Kerék-Bárczy külön megkérte Kerecsényi Zoltánt, hogy a következő önkormányzati képviselő-testületi ülésen a népszavazási kezdeményezésről szóló aláírásgyűjtő ívet írassa alá képviselőtársaival is. Újságírói kérdésre, miszerint más uniós nyugati államokban is létezik a vasárnapi zárva tartás, mégsem állítja senki, hogy az ottani kormányok bele akarnak avatkozni az emberek magánszférájába, Kerék-Bárczy csupán annyit reagált, hogy azok az államok jóval gazdagabbak, a polgáraik is jobban állnak anyagilag, megengedhetik maguknak. „Minden országban más a fogyasztói kultúra, Magyarországon képtelenség máskor lebonyolítani a heti nagybevásárlásokat, mint vasárnap” – jelentette ki  a DK-ás politikus befejezve a sajtótájékoztatót, majd az aktivistákkal elvegyült a Kossuth utca járókelői között támogatókat szerezni a népszavazás kiírásához.
A sétáló utcai aláírásgyűjtő akció után Kerék-Bárczy Szabolcs és Kerecsényi Zoltán az Erzsébet ligetben található, Göncz Árpád köztársasági elnök által 1993-ban ültetett fát szalagozták fel a Köztársaság emléknapja tiszteletére, amit egy kerekasztal-beszélgetés követett a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban. A beszélgetésre tucatnyian voltak kíváncsiak, elsősorban az idős korosztály képviseltette magát.
– Mindig jó kiszabadulni Pestről és megnézni, felmérni az ország állapotát. Tegnap a köztársaság napja volt, ami egy szimbólum. De tudjuk-e kötni a mindennapi életünket szimbólumokhoz? – tette fel a kérdést Kerék-Bárczy Szabolcs, aki az előadását egy olyan jövőbeni vízióra építette, amely egy lehetséges kormányváltásról, elszámoltatásról, titkosított iratok nyilvánosságra hozataláról, a jelenlegi kormányzati politikusok felelősségre vonásáról szólt.
A hallgatóság soraiból olyan észrevételek érkeztek többek között, amelyek az elvándorlást, a média kiegyensúlyozatlanságát, a kormányzati politika hibáit tették szóvá.
Kerecsényi Zoltán megköszönte az előadást a hallgatóság nevében, és ígéretet tett arra, hogy a kerekasztal-beszélgetések folytatódni fognak, tervei szerint havonta egyszer elvárja a baloldali szimpatizánsokat egy-egy klubdélutánra.


Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!