Telet űzni jöttek a mohácsi busók


2015-02-01 09:14:46  | cikk: Babos Petra  | 


Telet űzni jöttek a mohácsi busók főképe
Egy igazán különleges programmal készült a Pegazus Színház a jubileumi évad farsangi családi napjára. Reggel kézműves játszóházba invitálták a gyerekeket, ahol álarcot és különböző, a farsanghoz kötődő dekorációkat készíthettek, majd a hagyományokhoz hűen egy előadást, a Holle anyót is bemutatták a nagyérdeműnek, amit a héten kezdtek játszani. S ha már farsang, nem maradhatott el a gyerekek maskarás felvonulása sem, ahol kicsik és nagyok egyaránt jelmezt öltöttek magukra, és igazi karneváli hangulat töltötte be a Pegazus színháztermét. A délelőtti programot egy farsangi négypróba zárta.
Délután következett a nap fénypontja, amikor is a vendégek a mohácsi busók voltak a Fő téren, akik marhakolomppal és kereplővel érkeztek a város központjába. A vidám télűző programnak nagy sikere volt a pápaiak körében, pillanatok alatt odavonzották a járókelőket a térre.

Voltak gyerekek, akik integettek nekik, néhányan megijedtek a busóktól, de sokan közös fotót vittek haza emlékül, felpróbálták jelmezeiket és táncra is perdültek velük, a felnőtteket pedig szíverősítő busó pálinkával kínálták.
A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása a busójárás. Idejét a tavaszi holdtölte határozza meg. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható, a télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsoló ünnepek családjába tartozik.  Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák.

A Pegazus Színház farsangi programjára érkezett mohácsi busók elmondása szerint örömmel jöttek városunkba, bár ritkán mozdulnak ki Mohácsról.
- Öt busó, egy sokác lány és a tambura zenekar érkezett Pápára. A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze a derekukon, s erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományos állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc, ami nevet. Régen busónak csak férfi öltözhetett, manapság már vannak kivételek, annak ellenére, hogy ez egy erős férfivallatási szertartás. A busók házról házra jártak jókívánságaikat kifejezve, cserébe pedig ételt és italt kaptak – mondta Vikár Csaba, a busójárás szervezője.
A szervezőtől megtudtuk, már gőzerővel készülnek a februári mohácsi busójárásra, amelyen körülbelül 1200 beöltözött alakoskodó vonul fel az utcákon különféle maskarákban.
- Bárki lehet busó vagy sokác, akinek kedve van. A felszerelés nem olcsó, körülbelül 150.000 Ft. A busók bandákban éltek, manapság baráti csoportokba szerveződnek. Jelenleg 44 busócsoport működik Mohácson, akik minden részt vesznek majd a busójáráson. A busók felnőtt, érett férfiak. Mindenféle játékosságot ki kell tudniuk fejezni. A busónak mindent szabad, addig, amíg fel nem ismerik őket. A kilétét el kell takarnia, s addig tud játszani az emberekkel, amíg úgymond anonim marad. A busójárás szinte nagyobb ünnep, mint a karácsony, s az évet is busójárástól busójárásig számítjuk – tette hozzá Vikár Csaba. Úgy tűnik, a busóknak sikerült elűzniük a telet városunkból, legalább egy napra, hiszen ragyogó napsütésben mutathatták be szokásaikat a pápaiaknak. Reméljük, továbbra is marad a szép időjárás. Hiszen mától februárt írunk, s mindenki ismeri a mondást, mi szerint: január, február… itt a nyár!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!