Ezernyi pápai hangulat – lezajlott a zsűrizés


2015-01-31 14:56:47  | cikk: HuHa  | 


Ezernyi pápai hangulat – lezajlott a zsűrizés főképe
Múlt év márciusában hirdetett fotópályázatot Pápai hangulatok címmel az önkormányzat a város 800 éves jubileuma alkalmából. A pályázatra november közepéig várták a képeket, s a 70 alkotó által beküldött 928 fényképből válogatva készült el az idei városi kalendárium. Az alkotásokat azonban nem csak a kalendáriumhoz kívánja használni az önkormányzat, a beérkezett fényképekből áll majd össze a város új fotóalbuma, mely várhatóan az év végén fog megjelenni.
A válogatás a minap megtörtént, és a háromtagú szakmai zsűri 99 alkotást javasolt a képeskönyvbe.

Az értékelő „bizottságot” Fekete Gábor, a Türr István Gimnázium rajztanára, Major Tamás fotós és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője alkotta. Fekete Gábor a képek hangulatát, kompozícióját, mondanivalóját vizsgálta, Major Tamás a fotózás szabályai szerint értékelte a pályamunkákat, Boros Katalin pedig turisztikai szempontból zsűrizte a fotókat.

A Pápai Platán ügyvezetője hírportálunkon keresztül is köszönetet mondott minden pályázónak. Úgy fogalmazott, nem szerették volna elkapkodni a válogatást, alaposan és hosszasan értékelték a képeket. A beküldött alkotások száma minden várakozást felülmúlt, és bizony nehéz dolga volt a zsűrinek. Az pedig különösen izgalmas volt, hogy a nem tudták kinek a képeit nézik, hiszen a pályázat jeligés volt.
-A képek nagy része a megújult Fő téren készült, kedvelt téma volt a Nagytemplom és az új szökőkút, viszont ezekből négyet-ötöt tudunk felhasználni a kiadványhoz, tehát nagy feladatot jelentett az általunk legjobbnak gondoltakat kiválogatni – összegezte a válogatás eredményét.

Major Tamás – lévén nem pápai – külsős szemmel figyelte az alkotásokat, s fotós szemét nem csábították el az ismerős helyek, személyes élmények. Ő szigorú szakmai szempontok szerint vizsgálta az alkotásokat.
-Az összkép nagyon fontos, hogy első ránézésre milyen érzéseket ébreszt a látott kép. Nagyon fontos ezen felül, hogy a vízszintesek és függőlegesek helyükön legyenek, és persze legyen valamiféle sztorija, mondanivalója is a képnek. Én úgy vélem, nagyon jó alkotások készültek és mindenkit bíztatok arra, hogy fotózzon továbbra is.

Boros Katalin a pályázat értékelése kapcsán elmondta, vannak olyan emblematikus épületei és turisztikai attrakciói a városnak, melyekről nem készült kép ezért javasolják az önkormányzatnak, hogy a legjobb fotók készítői között hirdessenek újabb versenyt a hiányzó képek elkészítésére.

A már kiválasztott fotók készítőit az önkormányzat értesíti és szerződést köt a képek megvásárlásáról.

A 99 kiválasztott kép a http://tiny.cc/papaihangulatok weboldalon megtekinthető.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!