Rendőrségi tanácsok a jégen tartózkodáshoz


2015-01-30 10:52:17  | cikk:  | 


Télen a befagyott vízfelületeket gyakorta keresik fel a korcsolyázók, a nyugodtabb, háborítatlanabb részeken pedig horgászok jelennek meg. A befagyott víz azonban komoly veszélyeket is rejt magában, hiszen a jégbeszakadások gyakorta halálos kimenetelűek. E tragédiák megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat!

·    Mindig társaságban menjen a jégre kikapcsolódni, így baj esetén tudnak segíteni egymáson.
·    A jégre lépés előtt vizsgálja meg annak minőségét! A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. A kb. 12 cm vastagságú jég az, amely már akár egy csoport egyidejű jégen tartózkodására, illetve sportolásra is alkalmas.

·  TILOS a szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével –, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint folyókon és azok mellékágain.

·   Ha a jégen tartózkodás során gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön hasra és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.

·    Beszakadás esetén igyekezzen kerülni a felesleges mozdulatokat. Partot érve pedig azonnal menjen meleg helyre, szárítkozzon meg, testét törölje szárazra, igyon forró, meleg italt! A kávé és alkohol fogyasztása nem ajánlott!

·    Ne kezdjen felelőtlenül mások mentésébe, mert ezzel saját életét is kockáztatja, emellett további jégbeszakadások történhetnek. Lehetőleg hívjon segítséget és a mentést végző személyt kötelekkel, társakkal biztosítsa. Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, vagy akár ruhadarabot nyújtson a jégbeszakadtnak.

·    Ha többen vannak a jégen, javasolt, hogy kötelet is vigyenek magukkal, melynek segítségével kihúzhatják a bajbajutottakat. Aki egyedül horgászik, a kötél egyik végét derekára, másik végét a parton lévő fához, tárgyakhoz is kikötheti.

Biztonságos jégen tartózkodást kíván a Pápai Rendőrkapitányság!

Képek:

nincsenek képek