Orosz Zoltánnal folytatódik a Győri Filharmonikusok programsorozata


2015-01-29 14:51:35  | cikk: mo  | 


Orosz Zoltánnal folytatódik a Győri Filharmonikusok programsorozata főképe
„Élmény a fülnek” - ezzel a mottóval állította össze különleges zenei programját a Győri Filharmonikus Zenekar a 2014/2015-ös évadban. Pápa zeneszerető közönsége a programsorozat első állomásaként Szulák Andreával, a magyar zenei élet népszerű énekesnőjével találkozhatott, s mindjárt itt a második előadás, mely ismét egy igazán különleges művészeti csemege: február 12-én Orosz Zoltán, világhírű harmonikaművész látogat el Pápára, és Vivalditól Brahmsig, a francia sanzontól az orosz cigánydalokig, a délszláv népzenétől Astor Piazzola argentin tangójáig mutatja be a harmonika különleges hangzásvilágát, és mindezt a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretében és társaságában. Azt est karmestere a Liszt-díjas Kovács László lesz.

A világhírű harmonikavirtuóz tehetségére édesapja figyelt fel, Orosz Zoltán már gyermekként kiemelkedett zenei műveltségével. Az elismert művész három egymást követő évben megnyerte az Országos Harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában. 2000-ben együttese megkapta a Magyar Rádió rangos elismerését az eMeRTon díjat, majd stílusteremtő zenei tevékenységét 2008-ban Artisjus Díjjal ismerték el. A harmonikaművész Szingapúrtól Szibériáig a világ számos pontján koncertezett már, és az észtországi, dániai, finn, belga, norvég, spanyol, olasz és orosz harmonikafesztiválok után duója Bardóczy Attila előadóművésszel a Párizsi Nemzetközi Sanzonversenyen elnyerte a legjobb külföldi előadónak járó első díjat.

Orosz Zoltánt közel 20 éves barátság fűzi a Győri Filharmonikus Zenekar tagjaihoz. A Pápán is bemutatandó koncert értékes kikapcsolódást nyújt a zene szerelmeseinek. Egy harmonika és egy szimfonikus zenekar találkozása minden tekintetben különleges összeállítás – fogalmazott a harmonikaművész. A harmonika nagyon sok stílusban otthonos, a közös előadást pedig stílusok kavalkádja jellemzi, akárcsak Orosz Zoltán életművének színes palettáját. Francia musettek, német, olasz, orosz, spanyol darabok, tangók, vérpezsdítő dél-amerikai dallamok, ragtimok és klasszikus zenei átiratok is békésen megférnek egymás mellett. A harmonikaművész elmondta, számára mindig misztikus élmény, ha egy szimfonikus zenekarral játszhat. Csodálatos az együttzenélés élménye, melyben minden zenész hatalmas átéléssel szólaltatja meg hangszerét.

A koncertre szeretettel várnak minden érdeklődőt, február 12-én, 19 órai kezdettel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!