"A túlélők gyásza, az egész város gyásza" - A holokauszt áldozataira emlékeztek


2015-01-27 18:15:57  | cikk: mo  | 


"A túlélők gyásza, az egész város gyásza" - A holokauszt áldozataira emlékeztek főképe
A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából és egyben az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának évfordulóján 2011 óta szervez megemlékezést Pápa Város Önkormányzata a zsinagógában. A monumentális épület falai között mécsesek, kórusdalok és visszaemlékezések segítették az emlékezést. A megjelentek így adóztak a több mint 2000 pápai zsidó áldozat emléke előtt: azok előtt, akiket Pápáról hurcoltak el haláltáborokba a II. világháborúban, mindazokra, akik átélték a borzalmakat és azokra is, akik soha nem térhettek haza.

A megemlékezésen dr. Áldozó Tamás köszöntötte az egybegyűlteket. A polgármester azt hangsúlyozta, a zsidó mártírok nemcsak a zsidó közösség, hanem a város halottai is.
- A zsidó mártírok emléke nemcsak a túlélők emlékezetében él. Emléküket a város egészének őriznie kell. A túlélők gyásza, az egész város gyásza. Tisztelet a mártíroknak – fogalmazott a városvezető.

Az előző évek városi megemlékezésein a zsidó áldozatok nevének felsorolása, visszaemlékezések, személyes sorsok megidézése és Koltai Ferenc holokauszt túlélő gondolatai hozták szinte megfogható közelségbe a világháborús eseményeket. Az idei rendezvényen folytatódott a visszaemlékezések sora. A programon diákok olvastak fel helyi származású zsidók emlékirataiból, korabeli rendőrségi jelentésekből, helytörténeti gyűjtésekből, melyek mentén újabb szelete rajzolódott ki a holokauszt pápai eseményeinek.

A megemlékezésen közreműködött Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara.

Képek:

A leghírhedtebb koncentrációs tábor felszabadításának napját, azaz január 27-ét az ENSZ közgyűlése nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává 2005-ben. A tábort a tömeges megsemmisítés céljára alakították ki, itt építették fel az első gázkamrákat. 1940 júliusa és 1945 januárja között 1 millió 300 ezer embert, köztük 1,1 millió zsidót hurcoltak Auschwitzba. A Pápán egykor virágzó zsidó közösséget szinte megsemmisítette a deportálás. A városból több mint 2000 zsidót hurcoltak el haláltáborokba. 1945. január 27-én, amikor a szovjet csapatok elérték az auschwitzi tábort, alig néhány ezer túlélőt, többségében végsőkig legyengült nőket és gyerekeket találtak ott.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!