Folytatódnak a Gyurátz-kör összejövetelei - Januárban Áldozó Tamás volt a vendég


2015-01-26 20:20:32  | cikk: mo  | 


Folytatódnak a Gyurátz-kör összejövetelei - Januárban Áldozó Tamás volt a vendég főképe
Tavaly novemberben váratlan tragédia árnyékolta be a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör 15. jubileumi évadát, a közösség motorja, a kör szervezését kezdettől magára vállaló Borbély Lajos művésztanár halála megtörte az előadások folytonosságát. Rövid szünet után január végén ismét talpra állt a Gyurátz-kör, a közösség – tisztelegve Borbély Lajos alakja előtt – tovább folytatja a megkezdett munkát, s Polgárdi Sándor evangélikus esperes irányításával járják azt az utat, melyet egykori vezetőjük kijelölt.
- Évek óta különleges és sokrétű gyülekezetépítő alkalmakat jelentett Borbély Lajos kezdeményezése, melyet nem lehet abbahagyni. Olyan gazdag és tartalmas programokat, előadásokat hallhattak az érdeklődők, melyek sokak épülésére szolgáltak. Ezt a munkát mindenképpen folytatni kell – fogalmazott Polgárdi Sándor.

A kör évkezdő összejövetelének vendégeként dr. Áldozó Tamás polgármestert köszöntötték az érdeklődők. A városvezető örömmel tesz eleget az ilyen és ehhez hasonló meghívásoknak, hiszen vallja: minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy a város ügyeiről essen szó, s hogy az érdeklődők szabadon feltehessék kérdéseiket a települést érintő témákkal kapcsolatban.

Gazdaság, helyi adóbevételek, munkaerő-piaci helyzet – e témák adták a mai évértékelő előadás gerincét. Áldozó Tamás rámutatott azokra a gazdasági folyamatokra, melyek egyértelműen a város gazdasági erősödését eredményezték. Beszélt az önkormányzat rendelkezésére álló azon adatokról – így az iparűzési és az idegenforgalmi adóbevételek növekedéséről, a vásárlóerő index változásáról és a munkanélküliségi ráta csökkenéséről –, melyek alapján következtetni lehet a helyi gazdaság helyzetére, fejlődésére.
- Ezek a számok évről-évre javultak az elmúlt esztendőkben. Ahogy a magyar gazdaság is maga mögött tudja a válság éveit, ez ugyanúgy igaz a helyi állapotokra is. Sőt, tendenciaszerűen alkalmazkodik a pápai környezet az ország gazdasági folyamataihoz, ezt mutatta meg dr. György László közgazdász elemzése, aki a múlt pénteki vállalkozói fogadáson beszélt a magyar gazdaság elmúlt időszakáról – fogalmazott a polgármester.
A polgármester szólt városban eltöltött vendégéjszakák számának növekedéséről, a Pápai Várkert Termál Kemping elismertségéről, a pápai háztartások elkölthető jövedelmére vonatkozó vásárlóerő paritásról, és kitért a munkaerő-piaci helyzetre is. Ez utóbbi tekintetében a szakképzett munkaerő hiánya, az álláskeresők között a szakképzetlenek magas aránya és a műszaki értelmiség hiánya okozza a legnagyobb problémát – jegyezte meg a városvezető.

Áldozó Tamás elmondta azt is, sikeres volt a 2014-es esztendő a közösségi rendezvények tekintetében is, melyeket a város 800 évvel ezelőtti első írásos említése kapcsán meghirdetett jubileumra fűztek fel. A tematikus évek folytatódnak: 2015-öt Esterházy Ferencnek szenteli a város. A nemzeti elkötelezettségű magyar főúr Pápán kórházat épített, megkezdte a kastély átalakítását és épületet adományozott árvaház, valamint mezőgazdasági iskola céljára. A 300 éve született Esterházy Ferenc előtt tiszteleg számos kiemelkedő városi rendezvény, és ebben az évben nyitja meg kapuit a teljes egészében felújított Esterházy-kastély is.

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör továbbra is minden hónap utolsó hétfőjén tartja összejöveteleit. A kör vendége lesz a közeljövőben Mező Lászlóné festőművész, Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a Somlói Borrend tagja, Dr. Lentner Csaba pápai kötődésű közgazdász professzor, de az évad második felében szó esik a 2015-ös Reformáció és oktatás címmel meghirdetett emlékévről is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!