Postumus Magyar Kultúra Lovagja elismerést kapott Tegyi Tibor


2015-01-25 21:41:31  | cikk: HuHa  | 


Postumus Magyar Kultúra Lovagja elismerést kapott Tegyi Tibor főképe
1997 óta rendezi meg a Magyar Kultúra Napja Gálát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület, melynek keretében idén 17. alkalommal adták át az Egyetemes Kultúra Lovagja és Magyar Kultúra Lovagja elismerő címeket. Az ünnepi ceremóniát múlt vasárnap tartották a budapesti Corinthia Hotel dísztermében, ahol hazai és külföldi meghívottak és a kitüntető címet elnyerők részvételével emlékeztek nemzeti imádságunk megszületésére.

A rendezvényt Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a tíz éves Kultúra Lovagrendje alapítója nyitotta meg, aki többek között az alapítvány hagyományőrző tevékenységéről beszélt és arról szólt, szervezetük jelmondata szerint a kultúra a béke követe. Kifejtette, a 21. század eltelt éveiben a Kultúra Lovagrendje tagjai folyamatosan gazdagították az alapítvány béke érdekében végzett küldetését, amely rendkívül gazdag, két- és többoldalú értékteremtő és mentő kapcsolatokban nyilvánult meg. Ezt erősíti a gála nemzetközisége is, amely lehetőséget ad a hagyományőrzők kapcsolatainak gazdagítására. Az idei ünnepség díszvendégének a szlavóniai magyarságot jelölte meg az alapítvány, képviseletükben az erdődi Petőfi Sándor Hagyományőrző Egyesület adott műsort. 

Az ünnepi gála részeként a magyar kultúra hagyományait kiemelkedően ápoló ifjúsági közösségek munkáját jutalmazták az Örökség serleg elismerés átadásával. A kitüntető címet a kárpátaljai Téglás Rózsa Népdalegyüttes és az abasári Mátra Felfedező Gyermekközösség vehette át tevékenységéért.

Az Egyetemes Kultúra Lovagja és a Magyar Kultúra Lovagja címeket a lovagrend tagjainak közreműködésével adták át. Az elismerésre civil szervezetek, magánszemélyek, intézmények nyújthattak be pályázatot, a beérkezett 209 javaslatot 3 földrész, 13 országa százhúsz lovagjából álló – Tanácsadó Testület érdemi javaslatait figyelembe véve a kuratórium bírálta el, s döntött a 24 jelölt személyéről.

Tegyi Tibort, a nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt, országszerte elismert drámatanárt, a Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója, Horváth Attila jelölte a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címre. A jelölést többen is támogatták, köztük Áldozó Tamás polgármester, aki maga is részt vett az ünnepi ceremónián Tegyi Tibor özvegyével és fiával.
Tegyi Tibor az oktatás és a közművelődés érdekében kifejtett életművéért kapta meg a Postumus Magyar Kultúra Lovagja címet, melyet fia vett át az alapítvány elnökétől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!