Legnagyobb adófizetőit köszöntötte a város


2015-01-24 23:14:14  | cikk: HuHa  | 


Legnagyobb adófizetőit köszöntötte a város főképe
Fehér abrosz melletti beszélgetésre invitálta a város legnagyobb adófizető vállalkozásainak vezetőit az önkormányzat. A Városháza üléstermében tartott hagyományos új évi vállalkozói fogadásra közel száz gazdasági társaság vezetője kapott meghívást, közülük a hat legnagyobb cég elismerésben is részesült. Ez a találkozó az önkormányzat szándéka szerint egyfajta gazdasági évadnyitó, melyen a város tiszteletét és köszönetét fejezi ki azoknak a vállalkozásoknak, melyek a legtöbb pénzzel járulnak hozzá a város gazdálkodásához, ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy a városvezetés számot adjon arról, mire költötte el a befolyt adóforintokat. Mindemellett pedig alkalmat teremt a cégvezetők közötti kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre is, melyre az év folyamán kevés lehetőség jut a munka mellett.

Az ünnepi rendezvényt Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg, üdvözlő szavait követően pedig a Pápa városának múlt esztendejéről tartott előadást. Beszédében kitért a munkaerő-piaci helyzetre, az adóbevételek alakulására, a vásárlóerő paritás változására és az önkormányzat előtt álló kihívásokra.
-2014 a további erősödés éve volt, bár még sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy a kívánt állapotot elérjük. Szemmel láthatóan egyre jobb kondícióban van a helyi gazdaság, és azt remélem, hogy lesz benne annyi erő, hogy még ennél nagyobb lendületet vegyen az erősödése. Problémáink megegyeznek az országos nehézségekkel: a szakképzett munkaerő hiánya, az álláskeresők között a szakképzetlenek magas aránya és a műszaki értelmiség hiánya – fogalmazta meg előadásában a városvezető. Áldozó Tamás kitért arra is, 2013-ban a pápai háztartások jövedelme felzárkózott az országos átlaghoz, és bízik abban, hogy 2014-ben el is kerülte azt. Az iparűzési adóbevételek dinamikusan nőttek a múlt évben, és míg 2011-ben 938 millió forint folyt be a város kasszájába, addig 2014-ben ez az összeg meghaladta az 1 milliárd 230 millió forintot. 
-Ezt a növekedést a választási kampányban az egyik ellenzéki politikus évi 1 százalékos növekedésként számolta ki, és ez az ítélet szerintem méltatlan a helyi gazdaság szereplőihez – tette hozzá.
A polgármester az idegenforgalmat is kiemelte előadásában, mely ugyancsak erősödő ágazata volt a helyi gazdaságnak és több mint 40 millió forinttal járult hozzá a város bevételeihez. A következő években ennél is jobb eredményeket várnak a turizmustól, amit többek között megalapoz a Termál Kemping rendkívül előkelő helyezése az európai termál kempingek sorában.

Az idei évről Áldozó Tamás úgy fogalmazott, természetesen ebben az esztendőben is vannak kockázati elemek, de a nagy pápai munkaadók további beruházásokra készülnek, amihez a város ajánlja az együttműködését. A másik fejlődési irányt a kis- és középvállalkozások számára is az új európai uniós ciklus kínálta sok pályázati lehetőség jelentheti, melyek kihasználásához az önkormányzat a gazdaságfejlesztési stratégiában az információközvetítés segítését vállalta. 
-Mi azt reméljük, hogy abból a sok ezer milliárd forintból , ami a következő hét évben gazdaságfejlesztésre fordítható, minél több jut majd városunkba és sok olyan vállalkozás lesz, amely képes lesz ezeket a támogatásokat lehívni.

Gazdaságpolitikai szempontból országos szinten hasonló folyamatok mentek végbe a múlt évben, mint városunkban és a kihívások is hasonlóak – ez derült ki dr. György László egyetemi adjunktus, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. gazdaságpolitikai elemzője tájékoztatásából. A vállalkozói fogadás meghívott előadója az 1970-es évektől követte végig a hazai gazdaságpolitikai folyamatokat és döntéseket és beszélt a jelenről is. Mint mondta, az elmúlt néhány évben teljesen új gazdasági növekedési pályára állt át a magyar gazdaság. 2008-ig úgy működött, hogy a külső tartozása nagyobb mértékben növekedett, mint maga a gazdaság. A 2010-ben elindított folyamatok hatására 2014-ben sikerült először olyan jelentősnek mondható gazdasági növekedést elérni, ami nem hitelre, nem eladósodásra, nem fogyasztásra épült, hanem exportra és beruházásokra.
-Ez azért nagyon fontos, mert az exportra és beruházásokra épülő gazdasági növekedés fenntartható, tartósan képes a munkahelyeket megőrizni és jólétet teremteni az országban – hangsúlyozta, hozzátéve – azt kell elérni, hogy a foglalkoztatás tovább növekedjen és a közfoglalkoztatást előbb-utóbb felváltsa a piaci foglalkoztatás.
Mindehhez a közfoglalkoztatás rendszerében korrekciókra van szükség és erősíteni kell azt az irányt, hogy a közfoglalkoztatásban résztvevők képesek legyenek magasabb hozzáadott értékű munkát ellátni. A szakember szerint emellett elengedhetetlen egy olyan innovációs és beruházásösztönző rendszert kidolgoznia a magyar gazdaságpolitikának, ami a hosszú távú versenyképességet biztosítja.

Dr. György László arról is szólt, Magyarországon rendkívül alacsony a szakképzés aránya középfokon, és nagyon alacsony a természettudományi és műszaki képzés aránya felsőfokon. Míg hazánkban a középfokú szakképzés aránya 20 százalékos, addig a nyugati országokban 70 százalék feletti, a legsikeresebbnek gondolt oktatási rendszerben pedig Finnországban a diákok több mint 60 százaléka valamilyen szakmát szerez középfokon, 70 százalékuk pedig érettségit is szerez. 
-A versenyképességünket kell növelni, ezt pedig kétféleképpen tehetjük. Az egyik út, hogy csökkentjük az inaktívak számát és növeljük az aktívak számát, így több aktívnak kell eltartania kevesebb inaktívat. A másik pedig, hogy növeljük a termelés hatékonyságát és eredményességét, ehhez pedig innovációra van szükség és beruházásokra – összegezte előadásában.

A vállalkozói fogadáson dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi közigazgatásért felelős államtitkár is köszöntötte a város legnagyobb adózóit, további eredményes munkát kívánva, majd az előző európai uniós ciklusban Veszprém megyében megvalósult projektek nagyságrendjéről szólt és arra hívta fel a figyelmet, hogy az új eu-s költségvetési ciklusban 34 milliárd euro érkezik hazánkba, s ennek 60 százaléka gazdaságfejlesztési projektek megvalósítását szolgálja. A politikus arra bíztatta a vállalkozások vezetőit éljenek a lehetőséggel és minél több támogatást szerezzenek meg fejlesztési elképzeléseikhez.

A rendezvény hivatalos programja ezúttal is a legtöbb helyi adót befizető gazdasági társaságok elismerésével zárult. Az önkormányzat a hat legnagyobb adófizetőjét köszöntötte ily módon. 2014-ben a befizetett adók nagysága szerinti sorrendben a hatodik helyen a Texital Kft., ötödiken a Boeing Hungary Magyarországi Fióktelepe, negyedik helyen pedig a Haas and Sohn Kft. állt. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Hirtenberger Bt. állhatott fel, a város második legnagyobb adózója a Pápai Hús 1913 Kft. volt, és akárcsak 2013-ban, úgy a tavalyi évben is a Johnson Controls International Kft. fizette be a legtöbb adót a város kasszájába.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!