A "carpe diem" mutasson utat! - Szalagavató a Petőfiben


2015-01-24 08:42:55  | cikk: mo  | 


A "carpe diem" mutasson utat! - Szalagavató a Petőfiben főképe
Dalokkal, zenés produkciókkal, tánccal, kisfilmekkel, gondosan összeválogatott fényképekkel és természetesen megannyi kedves, nevettető emlékkel idézték meg gimnáziumi éveiket a szalagtűzés előtt álló végzősök a Petőfi Sándor Gimnáziumban tegnap este. A szalagavató ünnepségen a diákok hol vidáman emlékeztek a közösségben, a tanárokkal eltöltött eltöltött tanórákra, hol szomorúságtól szorult el torkuk, hiszen 2014-ben egy tragédia árnyékolta be az önfeledt diákéveket. A 13. B osztály közössége megható szavakkal idézte meg osztálytársuk, a tragikus hirtelenséggel elhunyt Bánhidi Márk alakját. A három osztály bemutatkozó műsora, de főként a 13. B összeállítása így vált édesen-keserű boldog-szomorú dallá, mellyel szülők, pedagógusok, barátok és ismerősök szemébe csaltak hol fájó érzésekkel teli, hol pedig örömkönnyeket a végzős tanulók.

A búcsúzó végzősök osztályfőnökei nevében Bognár Anita, a 13. B osztályfőnöke köszöntötte a megjelenteket, s adott útravalót a fiataloknak az elkövetkező évekre. Bognár Anita a „carpe diem”, azaz a „ragadd meg a napot” elvét hangsúlyozta. Arra biztatta a diákokat, hogy becsüljenek meg minden pillanatot, minden életszakasz, életük minden korszakának értékeit.
- Kusza világunk, melyben az értékrend felborulni látszik, különösen próbára teszi az akaratot. Türelmetlenné, mohóvá teszi az embert, hozzászoktatja, hogy azonnal, bármit megszerezhet, ha pénze van; a technika segítségével pedig pillanatok alatt elérhet, megtudhat, megvalósíthat dolgokat. Az embert ez félrevezeti, becsapódik, nehéz belátnia, hogy a tudás megszerzéséhez, a tartalmas kapcsolatok kialakításához, megvalósításához idő és türelem kell. Ne akarjatok mindent, azonnal, mert így nem lesztek boldogok – tanácsolta a pedagógus, majd hangsúlyozta, minden életkornak megvannak, meglesznek a maga örömei, melyek nem kevesebbek a fiatalkori élményeknél, csak egyszerűen mások, újak.. Erről is szól tehát a „carpe diem”: az adott pillanat, az adott korszak értékeit becsüld meg, azaz életednek minden korszakát.
- Mit jelent megbecsülni a pillanatot? Azt, hogy cserébe azért, amit nyújt, te is azt teszed, amit elvár. Ha hatalmas pelyhekben hulló hóval ajándékoz meg, gyönyörködj benne, még akkor is, ha a hólapátolás feladata is rád hárul. Ha majd a júniusi hőségben a szobában ülsz a könyv fölött a szóbeli vizsgákra készülve, ne azokat az alsóbb éveseket irigyeld, akik strandra mentek, hanem élvezd, hogy napról-napra többet tudsz az anyagból, meg talán azt is, hogy a szüleid vagy a testvéred készítenek egy pohár hideg üdítőt, hogy még ezért se kelljen felállnod. Aki a "carpe diem" tanácsát helyesen értelmezi, gazdaggá, teljessé teszi a mindennapjait, gazdaggá, teljessé teszi az egész életét – fogalmazott Bognár Anita, hozzátéve, hogy a „carpe diem” tanításai a múlt emlékeire is vonatkoznak.
- Ne a számítógéped, ne a telefonod őrizze az emlékeidet, hanem te magad: amit tettél, amit mondtál, amit éreztél, újra és újra átélheted, és mérlegre téve okosabb, érzékenyebb, teljesebb választ adhatsz a következő napod kérdésére, arra, hogy hogyan lehetsz boldog – zárta gondolatait a búcsúzó osztályfőnök.

Az osztályközösségek bemutatkozó műsorait követően elérkezett az est fénypontja, az osztályfőnökök feltűzték végzős diákjaik szíve fölé a gimnáziumi évek végét jelző piros-fehér szalagot. A szalagtűző ünnepség a végzősök keringőjével zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!