A sport segít felállni és átsegít a problémákon - Kiliáni beszélgetések Gelencsér Róberttel


2015-01-21 19:05:03  | cikk: mo  | 


A sport segít felállni és átsegít a problémákon - Kiliáni beszélgetések Gelencsér Róberttel főképe
Új helyszínen folytatódik idén a Kiliáni beszélgetések estsorozata. Ezidáig a Szent József-kápolna és közösségi ház adott otthont a programsorozatnak, ezentúl azonban a Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium dísztermében várják a meghitt beszélgetések közönségét. A programsorozat vendégül látott már művészeket, közéleti szereplőket, orvosokat, de olyan hétköznapi embereket is, akik életük, eredményeik, sikereik nyomán példaként állíthatók a közösség elé. A Kiliáni beszélgetések 2015. évi nyitóalkalmán egy nem mindennapi eredményeket elért sportoló, a Pápa Város Díszoklevelével kitüntetett Gelencsér Róbert osztotta meg a közönséggel életének hol nehéz, hol pedig élményekkel teli pillanatait.

A beszélgetés előtt Unger Tamás alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, az új helyszín, a közgazdasági iskola központi helyen helyezkedik el a lakótelepen, könnyebben megközelíthető. Bíznak benne, hogy ez is hozzájárul az estsorozat céljainak beteljesítéséhez, mely kezdettől fogva nem más, mint a közösségteremtés. A programsorozat ugyanis olyan közösségi élményt kínál, melynek jelentősége a tartalmas beszélgetésekben, a találkozásokban rejlik. Unger Tamás úgy fogalmazott, mindig olyan személyek emberi oldalát ismerhettük meg az estek során, akik valamiben kiemelkedőek, jelentőset alkottak, akiket foglalkozásuk vagy sikereik nyomán már megismerhettünk a helyi közéletben.

A moderátori székben is új arcot köszönthettek a résztvevők. Gelencsér Róberttel ezúttal Huszár Hajnal újságíró, riporter-szerkesztő helyett Nagy Imre beszélgetett. Az újságírónak több ízben volt már alkalma hosszabb interjút készíteni a Szervátültetettek Világjátékain kiemelkedő eredményeket elért sportolóval - derült ki a ma esti programon.

Gelencsér Róbert életében a mozgás és a sport mindig előkelőhelyen szerepelt, de legfőképpen akkor adott számára rengeteg támaszt és energiát, amikor betegsége miatt mély letargiába sodródott. A sportoló 13 évesen vesemedence gyulladást kapott, majd jónéhány év után, már felnőttként szervátültetésre szorult. Bár többször eltiltották a komoly megterhelést jelentő mozgásformáktól, a sportról soha nem mondott le. Ha mást nem tehetett, hát jógázott, vagy úszni járt. A műtét után töretlen kitartással és lelkesedéssel vetette bele magát a sportba. Felkereste a sorstársakat, felvette a kapcsolatot a veseátültetettekkel, kipróbálta magát az atlétikában, s egyre nagyobb sikereket ért el. Gelencsér Róbert számos érmet tudhat magáénak, de talán legbüszkébben a 2013-as Dél-Afrikai Köztársaságban tartott versenyről mesélt, ahol 100 méteres és 200 méteres síkfutásban, a váltóban valamint a 4 x 400 méteres versenyszámban is első helyezést ért el.

A világbajnok atléta szerint a sport elengedhetetlen az egészséges élethez. Családjában is ezt az életszemléletet vallják, gyakran járnak kerékpározni a gyerekekkel. Gelencsér Róbert úgy fogalmazott, a sport mindig átsegít a problémákon, nemcsak testünket tartjuk vele karban, hanem lelkünket is. Segít felállni, és rengeteg erőt ad.
A sportoló újabb célokat tűzött ki maga elé, Argentínába készül a nyár végi világversenyre. Jelenleg a felkészülés időszaka zajlik, az állóképesség-javító, alapozó edzések töltik ki mindennapjait.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!