89 végzős türrös diákra került fel a középiskolai évek végét jelző szalag


2015-01-17 08:01:06  | cikk: Babos Petra  | 


89 végzős türrös diákra került fel a középiskolai évek végét jelző szalag főképe
Az iskolai évek egyik legszebb hagyománya és legkülönlegesebb ünnepélye a szalagavató. A végzős diákok már hónapokkal előtte lázasan készülnek és izgalommal várják a ceremóniát.  A Türr István Gimnázium és Kollégium hagyományos szalagavató ünnepélyére zsúfolásig telt a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme péntek este. A végzős tanulók által gondosan összeállított műsorban a tánc és az ének mellett a jelenet és a közösen készített fotók vetítése is fontos szerepet kapott, amelyekkel együtt töltött éveiket elevenítették fel. Újdonságként árnyjáték is színesítette az összeállítást.

Az ünnepségen dr. Hauber Károly, a kisgimnazisták, vagyis a 12. G osztályfőnöke mondott beszédet. Mint kiemelte, az ünnepek arra valók, hogy vissza- és előretekintsünk, majd Babits Mihályt idézte, mi szerint minden emberi sors egy lehetséges állásfoglalás a világgal szemben, ahová kivetett bennünket valamily ismeretlen hatalom. Ő ehhez a sorsalakításhoz három gondolatot ajánlott a tanulók figyelmébe. Mindhárom gondolattal egy-egy keresztény erényre világított rá, ugyanis a 2000 éves keresztény erények azok, amelyek a legbiztosabb fogódzót jelentik számunkra ebben a kusza, bizonytalan világban, amelyben élünk. A felebaráti szeretet és a családszeretet mellett, mint harmadik keresztény erény, a hazaszeretet szolgálhat sorsunk vezérfonalául. Vörösmarty Szózata ma is érvényes. Amikor azt írja: „A nagy világon e kívül nincsen számodra hely, áldjon vagy verjen sors keze, itt élned, halnod kell”, nem az egyénre gondol ugyanis, hanem a nemzetre. Az egyén valóban boldogulhat másutt is. De a magyarság, mint közösség, a magyarság, mint nemzet, csak itt, a saját hazájában. Hogy is fogalmaz Márai Sándor? Az az író, aki élete nagy részét emigrációban töltötte, s éppen ezért nagyon is jól tudta, mit jelent a haza az ember számára: „Te hallgass hazádra. Mindig, mindent adjál oda hazádnak. A világnak nincsen semmiféle értelme számodra hazád nélkül. Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán, semmit ne várj hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.”
- Íme, 89 szép, okos lány és bátor, értelmes fiú áll a színpadon. A Türr István Gimnázium és Kollégium végzős évfolyamának diákjai ők. Úgy tekintünk rájuk, mint reménységeinkre, akik nyitott szívvel fordulnak majd a másik ember felé, akik szerető családban fogják élni életüket, s akik naggyá teszik majd e kis hazát, amelyet úgy hívnak: Magyarország. Most, amikor feltűzzük ezt a szalagot, természetesen úgy is tekintünk rátok, mint iskolánk, a Türr István Gimnázium és Kollégium reménységeire. Hisszük, hogy méltók lesztek az ország egyik legrégibb iskolájának hagyományaihoz - zárta gondolatait az osztályfőnök.

Végül az est fénypontja, a kék-sárga szalagok feltűzése következett, majd közös vacsorával és bulival zárult a rendezvény.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!