Gazdálkodói fórum: Több pénz áll rendelkezésre az agráriumban


2015-01-15 12:10:46  | cikk: mo  | 


Gazdálkodói fórum: Több pénz áll rendelkezésre az agráriumban főképe
Pápán tartották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fórumsorozatának első állomását. A NAK megyei szervezetének rendezvényén megtelt a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme. A programon részt vett Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Szentirmay Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztályának vezetője és dr. Radovits Tibor, a NAK Veszprém megyei elnöke.

Az agrárfórumon Győrffy Balázs köszöntötte a megjelenteket. A kamarai elnök szólt a tájékoztatás fontosságáról, hiszen rendkívül fontos számukra, hogy a gazdálkodók rendelkezzenek minden érdemi információval, tájékozottak legyenek a pályázatok tekintetében, annak érdekében, hogy a 2015-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló források megfelelő elosztással, jó helyre kerüljenek. Győrffy Balázs beszélt arról a zöldítéshez kapcsolódó kézikönyvről is, melyet a Földművelésügyi Minisztérium és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal együttműködésével adnak közre január végén. A kiadványt 100 ezer példányban tudják a 8 hektár fölötti területen gazdálkodók rendelkezésére bocsátani, de január 25-étől elérhető a kamara honlapján is. Az elnök megemlítette azt is, a NAK honlapján februártól elérhető lesz az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) megismerését segítő szoftver is.

A köszöntőt követően a 2014-2020 közötti új vidékfejlesztési irányokról és a közvetlen termelői támogatások rendszeréről esett szó. Kis Miklós Zsolt a legfontosabb változásokról tájékoztatta a megjelenteket. Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, a kormány célja, hogy a gazdaságfejlesztési forrásokat elsősorban a kis- és közepes vállalkozások kapják meg. Az agrárium fókuszában szintén a kis- és közepes családi gazdaságok állnak és azok a vállalkozások, amelyek potenciálisan további munkahelyeket hozhatnak létre.
- Természetüknél fogva ezek elsősorban a munkaerő-igényes ágazatok, így az állattenyésztés, kertészet, zöldség-gyümölcs termesztés, de kiemelten kell foglalkozni az élelmiszeripar fejlesztésével. Hiszen azon túlmenően, hogy alapanyagot állít elő Magyarország, lépéseket kell tenni abban is, hogy a hozzáadott érték növekedjen – fogalmazott a felelős államtitkár.
Kizárólag agrár – és vidékfejlesztésre több, mint 1200 milliárd forint áll rendelkezésre – jelentette ki Kis Miklós Zsolt, hozzátéve, a közvetlen támogatásokkal együtt elmondható, hogy több pénz áll rendelkezésre a következő ciklusban, mint az előzőben.
- Ez nagyon fontos eredmény, hiszen a Közös Agrárpolitikának az összköltségvetése jelentősen csökkent, több mint 10 százalékkal. Tehát bár kisebb tortát sütöttek nekünk, de mi ebből nagyobb szeletet hasíthatunk, mint a korábbi ciklusban. Ez egy nagyon komoly eredmény – hangsúlyozta az államtitkár.
Kis Miklós Zsolt előadásában szólt a gazdálkodóbarát új eljárási rendről is, amely egyértelműbb és rugalmasabb lesz a jövőben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!