Migráns tanulók a Fáy oviban


2010-03-05 17:21:05  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Migráns tanulók a Fáy oviban főképe
Ma délelőtt 11 órától tartották a Pedagógus Művelődési Házban "A Pápa Városi Óvodák tagintézményébe külföldről érkező nem magyar állampolgárságú, nem magyar ajkú gyerekek befogadása, nevelése oktatása. A migráns tanulók a magyar közoktatásban" című projekt nyitórendezvényét.
Dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a SAC/C-17 program kapcsán Pápára érkező családok óvodás korú gyermekeinek ellátására Pápa Város Önkormányzata mint fenntartó a Városi Óvodák Fáy András Lakótelepi tagóvodáját jelölte ki. Az óvoda életében ez jelentős változást hozott, amely kihívást jelentett a soknyelvűség terén és interkulturális, multikulturális szempontból is. A pályázaton összesen 7,5 millió Ft-ot nyert az óvoda.
A projekt részleteit Morvai Marianna a tagóvoda vezetője ismertette.
- Az óvoda 2008 ősze óta fogadja a külföldi gyerekeket, jelenleg a hat csoporttal működő intézmény három csoportjába járnak a pápai gyerekekkel együtt a SAC programban résztvevő országból érkezett kicsik. A külföldi gyerekeket fogadó csoportok magyar-angol két nevelési nyelvű óvodai programmal dolgoznak. Az angol illetve a magyar nyelvet a gyerekek egy része anyanyelvként használja, míg a nem magyar állampolgárságú, nem magyar ajkú gyerekek esetében a magyar és az angol nyelv a közös kommunikáció eszközét jelenti. A program sikeres megvalósítása érdekében az intézmény pedagógusai közül hat fő angol nyelvtanfolyamon és három fő szakirányú továbbképzésen vett és vesz részt- mondta el a vezető óvónő. A magyar és külföldi gyerekek óvodai beilleszkedése egyaránt fontos, ezért szeretnénk bevonni a családokat is a gyermekeiket érintő tervekbe, programokba. A tervezett családi piknik jó alkalom lehet egymás szokásainak, nyelvének, játékainak, étkeinek, viseleteinek és meséinek megismerésére - tette hozzá Morvai Marianna.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!