Lakossági konzultáció a Kiliánon


2015-01-11 16:29:10  | cikk: HuHa  | 


Lakossági konzultáció a Kiliánon főképe
A héten megkezdődött az a lakossági konzultációsorozat, melyet Áldozó Tamás polgármester jelentett be hétfői sajtótájékoztatóján. Mint arról már korábban hírt adtunk, a várost tizenkét városrészre osztották és mindenütt kérik a lakosok véleményét és javaslatait a következő évek fejlesztéseinek meghatározásához. Az első ilyen egyeztetést múlt év végén már megtartották az Igalon, hiszen ott már 2014-ben elkészült a közterület rendezési terv, s ezt vitatták meg a lakótelepiekkel.

A konzultációkat megelőzően egyébként minden városrész képviselője végigjárta településrészét a Városháza műszaki szakemberével és a Városgondnokság munkatársával és áttekintették a tennivalókat. Ezek mellé várják a lakosság javaslatait, fejlesztési terveit, melyek tágabb lakóterük rendezettségéhez, komfortosságához hozzájárulhatnak. A konzultációk helyszínéről és időpontjáról minden városrészen levélben tájékoztatja az önkormányzat az ott élőket.

Az idei első „ötletgyűjtő” konzultációt a volt Kilián lakótelepen és környékén élők számára szervezték meg. A Weöres-iskola ebédlőjében szép számmal összegyűlteknek Áldozó Tamás ismertette a konzultációsorozat menetét és célját. Mint mondta, szeretnék, hogy az egyes városrészen élők ötleteikkel, javaslataikkal hozzájáruljanak lakóhelyük szebbé, komfortosabbá tételéhez, hiszen a felmerülő ötletek alapján állítják össze a városrészi fejlesztési részprogramokat, amelyeket aztán a következő öt-hét évben megvalósítanak. A városvezető a munka menetéről is szólt, eszerint a megfogalmazott javaslatok alapján a szakemberek összeállítják a fejlesztési feladatokat, amit aztán szintén a lakossággal egyeztetve rangsorolnak és meghatározzák a kivitelezés sorrendjét. A tervek szerint évente összességében több száz millió forintot költenek az életminőség javítását szolgáló beruházásokra.

A tanácskozáson Unger Tamás alpolgármester, a volt Kilián lakótelep önkormányzati képviselője a múlt évben megvalósított beruházásokat elevenítette fel és szólt azokról a tervekről, melyeket már a városrész bejáráson megfogalmaztak.
-Úgy látom, elsősorban közlekedésbiztonsággal és komfortérzet javítással kapcsolatos fejlesztések szükségesek a volt Kilián lakótelepen, így például parkolóhely bővítés, járda akadálymentesítés, játszótér felújítás.

A lakosok többségében inkább városüzemeltetéssel kapcsolatos észrevételeiket osztották meg a városvezetőkkel és a szakemberekkel: többen panaszkodtak a csapadékvíz-elvezetés problémájára, a fűnyírás utáni rendrakás hiányosságára, a hulladékgyűjtő konténerek jogtalan használatára és a közterületek ellenőrzésének hiányára, ami szabad teret enged a rongálóknak. A fejlesztési tervek között fogalmazódott meg a lakótelepen élőkben újabb forgalomlassító építése, a Vízmű utcai épület mögötti játszótér helyén pihenőpark kialakítása, közvilágítás bővítés és járdafelújítás.
Szabó Istvánné jegyzeteket is készített a lakossági konzultációra. Mint felszólalásában mondta, szeretnék, ha a díszbokrok, zöldfelüleletek rendben tartására több figyelmet fordítanának, és padokkal, asztallal kialakított pihenőteret létesítenének a lakótelep házai között, ahol az idősebbek összejöhetnének.
-Szeretünk itt élni, és szeretnénk, ha a lakótelepünk a legszebb lenne a városban – fogalmazott. Unger Tamás a konzultáció végén úgy értékelte az elhangzottakat, eredményes volt a beszélgetés, bár inkább a lakossági fórumokhoz hasonlított és több városüzemeltetési, mint városfejlesztési javaslatot tettek a lakók. Természetesen ez utóbbiakat is figyelembe veszik a rövid távú feladatok meghatározásakor, a lakótelep rendezésére vonatkozó javaslatokat pedig beillesztik a városfejlesztési részprogramok közé.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!