A. Tóth Sándor az élvonalban alkotott


2010-03-05 10:42:49  | cikk: mo  | 


2010-ben a futurizmus jubileumát ünneplik Rómában, Olaszország fővárosában. Ehhez kapcsolódóan a Római Magyar Akadémián szimpóziumot rendeztek. A konferencia egyben egy nagyszabású kiállítás megnyitó eseménye volt, mely tárlat képet ad a futurista szellemi örökség továbbéléséről az egyes kortárs művészeti irányzatokban, mozgalmakban. A programra meghívást kapott Tóth Gábor Sándor és felesége is, hiszen e rangos kiállításon a jeles pápai festőművész, A. Tóth Sándor két alkotása is helyet kapott. A művész fiát és feleségét Kerpel Péter művésztanár kísérte el, aki a JMK Tudás-Szín-Tér projektje keretében interaktív tárlatvezetést tart az A. Tóth Sándor Galériában.
A február 12-én rendezett római szimpóziumon az előadók beszámoltak az 1930-as évek avantgárd irányzatainak élvonalában tevékenykedő magyar művészek nyugat-európai, elsősorban párizsi jelenlétéről. Az avantgárd művészek között ott volt az elismert pápai művész, A. Tóth Sándor is. A rendezvényen szó esett az avantgárd művészet közép-európai helyzetéről és képviselőiről. Az előadók közt szerepelt Tóth Gábor Sándor, aki édesapjáról és művészetéről beszélt közönségének – számolt be Kerpel Péter a római eseményekről.
A március közepéig látogatható centenáriumi kiállítás is bizonyítja, hogy Magyarországnak – és ezen belül Pápának – voltak olyan művészei, akik Európa legjobbjai között alkottak. Kerpel Péter kihangsúlyozta, éppen ezért fontos, hogy továbbra is figyelemmel kísérjük A. Tóth Sándor művészetét, amely napjainkban tovább él.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!