Óriási szakmai- és közönségsikerrel kezdte az újévet a pápai fúvószenekar


2015-01-02 13:27:04  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Óriási szakmai- és közönségsikerrel kezdte az újévet a pápai fúvószenekar főképe
Hatalmas sikerrel nyitotta az újesztendőt Pápa Város Fúvószenekara. A már hagyományos Újévi Fúvós Show-ra ezúttal a legnépszerűbb ABBA dalokat dolgozták fel, de Horváth Adriánék ezúttal rátettek egy lapáttal és a koncerttel minősíttették is magukat a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség szakmai zsűrijével. Nagy várakozás előzte meg tehát az újévi koncertet, s nemcsak a közönség, hanem a zenészek és a szakemberek részéről is.

A zenekar ezúttal is igazi show-t varázsolt a színpadra, a fúvósok mellett a vonós szekciót a JMSZK Kamarazenekara alkotta, vokálnak pedig Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskarát kérte fel az együttes. A világszerte ismert nóták Kövendy Eszter és Ekanem Bálint Emota előadásában hangzottak el, a táncos betéteket a Rebel Lion TSE fiataljai adták. A dalok köré mókás maffiatörténetet is kerítettek, s ebben igazán remekelt a két ifjú: Tegyi Kornél és Móczár Bence. A lendületes, kiváló műsor, a mindenki számára ismerős dalok vastapsra késztették a közönséget, s ha nem a színházteremben lett volna az előadás, tán még táncra is perdült volna a nagyérdemű a kétórás koncerten.

-Mindig nehéz döntés, hogy mit tűzünk éppen műsorra, de alapvetően spontán ötletekből alakul ki. Az egy másik kérdés, hogy aztán mindig leutánoznak bennünket. Ahogy kitaláltuk, hogy ABBA, a Madách Színház is egyből a műsorára tűzte, de ugyanígy voltunk a Blues Brothers-szel is, amikor előadtuk, utána mindenki ezt kezdte énekelni – mesélte nevetve a koncert után megkönnyebbülve Horváth Adrián, hozzátéve – férfiasan bevallom, nekem tetszett a Mamma Mia című film, és úgy éreztem, olyan zenei alapot ad, amit rá lehet ültetni a zenekarra, és ezt a kor nélküli zenét szeretni fogják az együttes tagjai is.
A karnagy hozzátette, ezúttal sokkal nyugodtabban készültek a koncertre, mert gyorsan összeállt a darab, s a közreműködőkkel is jól tudtak együttdolgozni.
-Elképzeltük, hogy milyen hangzásokat szeretnénk, így került bele a vonószenekar, ami nagyon szépen lágyította a hangzást, aztán kellett egy vokál is, és szép nagy létszámú vokálkórusra találtunk a vegyeskarban. Szerencsére mindenki nagyon jól fogadta az ötletet és csatlakozott hozzánk a közös produkcióhoz.

Az ABBA show-val olyan műsort kívánt a zenekar színre vinni, mely egy szakmai minősítésen is megállja a helyét. Horváth Adrián már a korábbi újévi koncertek kapcsán is gondolkodott azon, hogy minősítést kér a zenekarról, de most érezte azt, hogy a csapat igazán megérett a feladatra, a produkció pedig olyan teljesnek ígérkezett, hogy vállalták a megmérettetést. Így a szórakoztató, show kategóriában a ”C”, vagyis felső kategóriát jelentő nehézségi fokra jelentkeztek. S el is nyerték, méghozzá kiemelt arany fokozattal!

A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség háromtagú zsűrije - élén Dohos László elnökkel - elvarázsolva nézte az előadást. A szakemberek az intonáció, a dinamika, a hangzás, a ritmus és együttjátszás, a karmester és a zenekar együttműködése, valamint a műsorválasztás, stílus, előadásmód és összhangzás alapján bírálták el a produkciót. Az értékelésnél pedig úgy fogalmazott az elnök, igazi újévi ajándékot kaptak a pápai zenekartól.
-Nagyon jól éreztem magam a koncerten. Tudtam, hogy szilveszter volt, újév van, de ennyi sok bájos, kedves meglepetésre nem készültem. Bár szórakoztató kategóriáról van szó, azért ez komoly dolog. Ugyanúgy be kell állítani a szólamokat, meg kell tanulni a hangszeres betéteket, ki kell művelni zeneileg az előadást, tartani kell a dinamikát, figyelni az intonációra. Ezek mind ismert dalok voltak, és ezeket megfelelően kell hangsúlyozni. Az értékelés egyébként egy húsz évvel ezelőtt kidolgozott rendszer alapján történt, ezt a rendszert a szövetség közgyűlése fogadta el.
Dohos László szerint a pápai fúvósok előadásán ők is tanultak arról, hogy mi minden is fér bele a show kategóriába. Így például a könnyed stílusú narrátor szerep, a fiatalos, ruganyos lendület. Az elnök a fúvószene világában e könnyű műfajt a gesztenyepüréhez hasonlította, élvezeti cikknek nevezte, melyet mindenki szeret, azt azonban kiemelte, ehhez is nélkülözhetetlen a művészi kidolgozás. És Pápa Város Fúvószenekara ezt nyújtotta újévi produkciójával.

Mógor-Schmidt Katalin, a Pápai Fúvósok Egyesületének elnöke zenésztársaihoz hasonlóan nagy örömmel fogadta a sikert. Mint mondta, ez az elismerés kötelezi is a zenekart, szeretnék ezt a színvonalat megtartani és méltóak lenni a kiemelt arany minősítéshez minden műsorukkal.

A közönség által vastapssal jutalmazott produkciót január 1-jén teltház előtt mutatta be a zenekar, ma este pedig ismét megtelik majd a JMSZK színházterme nézőkkel az ABBA show-n. Pápa Város Fúvószenekara éppen ezért január 31-én még egy előadást is tart, arra még korlátozott számban kaphatók jegyek – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!