Több százan futottak a kemény fagyban


2014-12-31 15:55:09  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Több százan futottak a kemény fagyban főképe
Idén a szokásosnál is nagyobb elismerést érdemelnek azok, akik az év utolsó napjára szervezett szilveszteri örömfutáson és futóversenyen részt vettek. A korábbi években az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, tavaly például +4-5 Celsius fokot mutattak a hőmérők, ehhez képest az idei rendezvényen -7 fok fölé nemigen kúszott a hőmérő higanyszála. Voltak azonban – nem is kevesen – akiket a zord hideg és a fagyos útviszonyok sem tántorítottak el egy kis mozgástól, a szervezők tájékoztatása szerint idén a négy futamba a 12 év alattiak, a 30 év alattiak, a 30-50 év közöttiek és az 50 év felettiek távjára összesen 210-en neveztek (74 lány és 136 fiú), az örömfutáshoz pedig közel 100-an sorakoztak fel, így megközelítőleg 300-an búcsúztatták mozgással 2014-et. Immár ötödik alkalommal vezette fel az év utolsó sporteseményét a Hét Csillag Egyesület ostormenete, mellyel az iskola tagjai és a pápai hagyományőrzők a karikás ostorral való vonulással, virtuskodással kívánták azt a szokást ápolni, miszerint egykor hagyomány volt a jeles napok alkalmával az ostorral való tiszteletadás, ezzel tisztítva meg az utcákat és tereket, elűzve minden rossz és ártó gondolatot, lehetőséget adva egy jobb, és boldogabb jövőnek. Ilyen alkalom volt a szilveszter napja is, amikor a fiatalok az ostorral hangosan pattogtatva vonultak végig a falun, biztosítva a föld és az ég között az egyensúly helyreállítását. Célja nem csak a rossz, ártó szellemek elűzése megzabolázása, hanem a lélek emelkedése is, hiszen az ostor hangja összeköti az eget és a földet. A Korona és Korvin utca kereszteződésétől induló húsz fős csapat útja egészen a Fő térig tartott, ahol már a legkisebbek mezőnye készen állt a rajtra, rájuk egy kör, körülbelül 1000 méter várt. A 30 év alattiak 2000 métert, a 30-50 év közöttiek és az 50 év felettiek 1000 métert - 1 kört teljesítettek. Kis Károly szervező, a Pápai SE edzője érdeklődésünkre elmondta, bár nagyon hideg volt, a futók abból a szempontból szerencsések voltak, hogy a szél nem fújt.
- A tavalyihoz hasonlóan idén is sokan adták le nevezésüket, a hideg ellenére talán összegyűlt akkora mezőny, mint tavaly. Voltak olyanok is, akik nemcsak saját kategóriájukban, hanem az örömfutásban is rajthoz álltak, így volt, aki összesen három kört is teljesített. Nagyjából a jól megszokott arcok értek be elsőként a célba, a magasabb korosztályokban volt egy-két meglepetés, örülök, hogy a Pápai SE futói is szép számban képviseltették magukat, mindent egybevetve jól sikerült az idei futás is.
A célba érkezést követően minden résztvevőt egy pohár forró teára várt a rendezőség, az örömfutás után az ünnepélyes eredményhirdetés során a kategóriák az első három helyezettjét díjazták. A jutalmakat Rácz István sportszervező adta át.

Eredmények:

12 év alattiak (lányok)
1. Vesztergom Bettina (Erkel – PELC)
2. Szegedi Boglárka (Türr – PSE)
3. Tóth Krisztina (Szent István)

12 év alattiak (fiúk)
1. Sztupák László (Munkácsy - PSE)
2. Antal Sándor (Szent István)
3. Giczi Gábor (Munkácsy)

30 év alattiak (nők)
1. Koléner Viktória (Református Gimnázium)
2. Cserháti Noémi (Petőfi – PSE)
3. Sztupák Laura (Munkácsy – PSE)

30 év alattiak (férfiak)
1. Kiss Gergő (United Games)
2. Tóth Gyula (Mező – PSE)
3. Tóth Csaba (Petőfi – PSE)

30-50 közöttiek (nők)
1. Györkös Virág (PSE)
2. Antal Zsanett
3. Bali Andrea

30-50 közöttiek (férfiak)
1. Tamás Attila (PSE Judo)
2. Nágel Csaba (PSE)
3. Oroszlán Zsolt

50 év felettiek (nők)
1. Szabó Bernadett (Munkácsy – PSE)
2. Besenyő Ágnes (United Games)
3. Mayer Ilona (PSE)

50 év felettiek (férfiak)
1. Turbók Jenő (PSE)
2. Mayer Tibor (Bástya SE)
3. Wolf Oszkár (PSE)

A szilveszteri műsor a Fő téren a futással nem ért véget, hiszen, 20 órai kezdéssel a Főnix Zenekar, 21:20-tól a Három Grácia, 22:30 perces kezdéssel pedig a Hobby Zenekar lép színpadra. Éjfélkor dr. Áldozó Tamás mond újévi köszöntőt, majd a tűzijáték után a Ribilio Andante Jazz Quartett lép fel, az éjszakai program Dj. Béci utcabulijával zárul.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!