„Kultúrát teremt, értéket őriz és továbbít” - Rendkívül sikeres évet búcsúztat a Kékfestő Múzeum


2014-12-30 20:52:43  | cikk: mo  | 


„Kultúrát teremt, értéket őriz és továbbít” - Rendkívül sikeres évet búcsúztat a Kékfestő Múzeum  főképe
Esti tárlatvezetéssel és pezsgős koccintással búcsúztatja az évet a Kékfestő Múzeum. A pápai kiállítóhelynek van is oka az ünneplésre, hiszen az elmúlt két évben – amióta a múzeum átkerült a város fenntartásába – népszerűsége töretlenül ível felfelé. Nagy L. István múzeumigazgató sikeres évnek értékelte az ideit, de hosszú út vezetett idáig. 2013 az építkezés éve volt – jelentette ki az igazgató, hozzátéve – , a Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum összevonásával egy egységes és innovatív intézmény alakult ki, melynek működését 2014-ben már csak finomítani kellett. Az intézmény eredményes volt ebben az évben, hiszen közel 25 százalékkal nőtt a látogatószám a Kékfestő Múzeumban. Nagy L. István elmondta, mindez azt jelenti, hogy sikerült egy jól működő rendszert felállítani, mely szakmailag meghatározott szegmensekből épül fel.

A látogatószám és a múzeum bevételeinek növekedése részben a kiválóan szervezett rendezvényeknek, kiállításoknak köszönhető. A nemzetközi kékfestő kiállítást óriási sikerként könyvelheti el az intézmény, de nagy látogatottságnak örvend a legutóbbi Mesterek és műhelyek címmel nyílt tárlat is.
Nagy L. István kiemelte, az idei évben több pályázat sikere is hozzájárult az intézmény eredményes működéséhez. Az egyik projekt nyomán a dunaföldvári kékfestő műhelyből vásárolt műtárgyakat a múzeum, egy másik pályázatból pedig a legutóbbi időszaki kiállítás rendezését biztosították.

Hosszú évek óta népszerű a Kékfestő Múzeum nyári tábora, melynek látogatottsága idén szintén rekordot döntött. Több mint 60 résztvevő jelentkezett a három kurzusban lebonyolított táborba – árulta el a múzeumigazgató.

Az intézményvezető hangsúlyozta, a múzeumnak küldetése van: kultúrát teremt, értéket őriz és továbbít. Ebbe a misszióba pedig kiválóan beleilleszkednek azok a kamaraelőadások, melyek nagy közönségsikert arattak ebben az esztendőben. A Kékfestő Múzeum több olyan térrel is rendelkezik, melyek kiválóan alkalmasak kamaraszínházi előadások lebonyolítására.
- Ez egy kiváló lehetőség arra is, hogy egy új látogatói szegmenst próbáljunk bevonzani a kiállítóhelyre. Akár többet is, hiszen voltak gyermekelőadásaink, melyek a családokat szólították meg, míg a felnőtt darabok a szélesebb körű, kultúrabarát közönséghez szóltak.

A múzeumigazgató szólt a 2015. évi tervekről is. Az Országgyűlés által elfogadott, január 1-jén hatályba lépő jogszabály-módosítás szerint az 500 millió forint összköltségvetésű, földmunkával járó beruházásoknál a megelőző régészeti feltárást a területi múzeumok végzik. Mindez új, felelősségteljes feladatkört ró az intézményre, melynek elvégzését mind személyi feltételekkel, mind pedig infrastrukturálisan meg kell alapozni – tudtuk meg Nagy L. Istvántól. A múzeumigazgató szólt arról is, zajlik a gyűjtemény dokumentációjának digitalizálása, mely a Magyar Nemzeti Digitális Archívum adatbázisában elérhetővé válik. Ezenkívül folyamatosan készítik elő a jövő évi kiállításokat, ezek egyike egy országos kékfestő találkozó lesz júniusban. A magyarországi kékfestő mesterek munkáiból nyílik a nyári tárlat, de a múzeumnak lehetősége lesz arra is, hogy a mesterek elmúlt 15 éves munkájából értékes tárgyakat vásároljon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!