Aranyvasárnap: Négy gyertya ég az adventi koszorún


2014-12-21 21:02:02  | cikk: mo  | 


Aranyvasárnap: Négy gyertya ég az adventi koszorún főképe
A Gyertyafényes advent utolsó hétvégéjének vasárnapját a kupi Háromhatár Kulturális Egyesület tagjainak ünnepi produkciója nyitotta. A karácsonyi énekek kiváló alkalmat adtak a lelki felkészülésre, s az ünnepi ráhangolódást tovább segítette a Cuháré hagyományőrző gyermekcsoport műsora. Az apróságok hetek óta a Jókai Mór Városi Könyvtár szombat délelőtti foglalkozásain készültek a Fő téri fellépésre, hogy a város adventi programsorozata keretében mutathassák be, mi mindent tanultak a hagyományőrző programokon. A gyermekek népi játékokkal, mondókákkal tűzdelt műsorát követően az Adászteveli Zenestúdió karácsonyi slágerekkel szórakoztatta a járókelőket, jó hangulatot biztosítva az ünnephez kötődő gasztronómiai finomságok kóstolgatásához, a forralt bor, a meleg tea kortyolgatásához.

A negyedik hétvége sem telt el ajándékkészítő kézműves foglalkozás nélkül. A katolikus iskola aulájában hamar megteltek az asztalok, melyek mellett kicsik és nagyok együtt készítették el a fa alá szánt apró ajándékokat, karácsonyi díszeket. A játszóház mellett szintén állandó kísérőprogramja volt a Gyertyafényes adventnek a pónikocsikázás. A Halász Póniudvar szervezésében minden hétvégén találkozhattak a Fő térre látogatók az apróléptű lovacskával és gazdájával, Krisztinával. Karamel, a „rénszarvas-ló” már hozzátartozott az adventi vásár összképéhez. A négy vasárnap során olyannyira megkedvelték a pápaiak, hogy Krisztina és Karamel egy karácsonyi fotópályázatot is nyert rajongói segítségével. A párosról készült fotó ugyanis egy internetes portál fotópályázatán több, mint 700 szavazattal elnyerte az első díjat, közel 200 szavazattal maga mögé utasítva a pályamunkákat. Karamel régóta kiváló társa Krisztinának, a hatéves holland falabellával többnyire fogathajtó versenyeken szerepel, sikerrel.

Advent negyedik vasárnapján a gyertyagyújtásnál a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet működött közre. A közösség tagjai színpadi jelenetükkel a karácsony és az ünnepvárás sokszínűségét idézte meg. A produkcióval üzenni kívánt a gyülekezet: sokan, sokféleképpen gondolkodnak a karácsonyról, az ünnep mindenkinek mást jelent, de a lényeg legtöbbször elhalványul.
- Hiszen a karácsony nemcsak arról szól, hogy miként legyünk együtt szeretteinkkel, hanem arról is, hogy az ige, Krisztus maga megjelent ebben a világban. Ezt ünnepeljük és az adventi gyertyagyújtás is erre emlékeztet bennünket. Krisztusban van a mi szabadságunk – e szavakkal gyújtotta meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját Boncz Zoltán baptista lelkipásztor.

A Gyertyafényes advent zárókoncertjét a Kiss Kata Zenekar adta. A gyermekek előtt jól ismert együttes szinte hazajár Pápára, hiszen az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola pedagógusaival és diákjaival kiváló kapcsolatot alakítottak ki. Bikics Tibor zeneszerző, a zenekar művészeti vezetője mindig elismeréssel szólt a pápai intézményben folyó pedagógiai munkáról, s ennek nyomán a gyerekek tehetségéről. Az együttes és az erkeles kórus több közös fellépést tudhat maga mögött és egyéb kezdeményezésekben is együttműködtek már, legutóbb például abban a jótékonysági akcióban, melynek keretében a pápai tanulók több, mint 1000 plüssjátékot gyűjtöttek a Kiss Kata Zenekar kérésére, rászoruló gyermekek részére.
Bikics Tibor érdeklődésünkre elmondta, mozgalmas évet zár a zenekar, közel 150 fellépésük volt 2014-ben. A művészeti vezető hozzátette, kedvelik a rendezvényeken, fesztiválokon történő fellépést, hiszen így „emberközelbe” kerül a közönség. Bikics Tibor megjegyezte, a koncertek előtt és után sokszor beszélgetnek a helyiekkel, a zenekar élvezi azokat a pillanatokat, amikor közvetlen kapcsolatba kerül közönségével. Ez az interaktivitás jellemezte pápai fellépésüket is, melynek alkalmával jól ismert karácsonyi gyermekdalokat énekeltek a közönségnek, buzdítva a rajongókat is a dalolásra és a táncra. Az utolsó dalban aztán a pápai erkeles diákok is közreműködtek, a Boldog karácsonyt neked című számot együtt énekelték a Fő téri színpadon.
Bikics Tibor – aki egyben Kiss Kata férje – elárulta azt is, bár sok idejük nem maradt a karácsonyi készülődésre, számukra az ünnep a legszebb ajándékot tartogatja, hiszen az énekesnő várandós és bármikor világra jöhet a baba. Éppen ezért Kata a pápai koncertre már a helyettesét küldte, Marik Laura személyében. De a kedvenc diákjaival közös dalukat azonban ő is hallhatta, igaz csak telefonon keresztül, de a népes csapattal tölthetett néhány percet.

A Gyertyafényes advent négy hétvégén át változatos programkínlattal várta az ünnepelni vágyókat. A Nagytemplom monumentális, tekintélyt parancsoló épületének tövében igazi karácsonyi hangulatban volt részük a Fő térre látogatóknak. A meleg italok és az illatos karácsonyi sütemények, valamint az adventi kézműves vásár mellett színpadi produkciók készítették fel lelkünket a küszöbön álló ünnepre, a fellépők sorában voltak amatőr művészeti csoportok, iskolások és óvodások, de számos országosan is elismert előadóművész, zenekar és együttes is tiszteletét tette városunkban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!