Pegazus-karácsony: Bábelőadás, harangjáték, négypróba a karácsony jegyében


2014-12-21 11:45:42  | cikk: mo  | 


Pegazus-karácsony: Bábelőadás, harangjáték, négypróba a karácsony jegyében főképe
Játszóházak, adventi négypróba, bábelőadás, koncert és interaktív játék – mindez természetesen hamisíthatatlan pegazusos hangulatban. A 10. jubileumi évadát ünneplő Pegazus Színház társulata a jeles napokhoz és az ünnepkörökhöz kötődően minden évben több családi napot szervez az érdeklődőknek. Ez alól nem lehet kivétel az adventi időszak, a karácsony ünnepe sem, így a mai délelőttön változatos programkínálatban volt részük kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A reggeli óráktól készültek a karácsonyi díszek, apró ajándéktárgyak, mézeskalácsok, a színpadon ismét megelevenedett Pinokkió alakja, de nem maradhatott el a játékos négypróba és a betlehemes játék sem. Különleges és meghitt pillanatokat varázsolt a társulat Szent István úti színháztermébe a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola harangegyüttese. A 2004-ben indult Szilágyi Harangegyüttes kezdetben az iskolai ünnepségeken, majd később a város egyházi és világi rendezvényein mutatta be nem mindennapi hangzásvilágát. Ahogy egyre szorgalmasabb munkával teltek az évek, a zenekar egyre ismertebbé vált megye- és országszerte: zenei megmérettetések, szép eredmények, arany minősítések és elismerő oklevelek szegélyezték a csoport útját, s olyan helyszíneken csendültek fel a harangok, mint a budapesti Stefánia Palota, a győri székesegyház, a krakkói Mária-templom vagy a tihanyi bencés apátság.
A koncert lágy, egyedi hangzásvilága a harangok különlegességében rejlik. Albertné Balogh Márta, az együttes vezetője érdeklődésünkre elmondta, a hangszerek bronzból készültek, és kizárólag Amerikában gyártják őket. Az első harang árát Márfi Gyula érsek ajánlotta fel a gyerekeknek, a többit viszont két év megfeszített munkájával gyűjtötték össze az együttes tagjai, mígnem 2007-ben már saját harangokkal koncertezett a csoport. Albertné Balogh Márta elmondta, a harangjáték varázslatos világba kalauzolja a hallgatóságot, hangjuk szinte gyógyír minden bajra.
Az együttes vezetője elárulta azt is, zenekaruk összetétele folyton cserélődik, hiszen tagjaik az általános iskola diákjaiból kerülnek ki, ennek ellenére a hangjáték sokszor annyira megragadja a fiatalokat, hogy gyakran még a középiskolából is visszajárnak a próbákra. Albertné Balogh Márta tapasztalata szerint a különleges hangszereken hamar megtanulnak játszani a diákok, így gyorsan juthatnak olyan zenetudáshoz, amely nemcsak zenei-, hanem egyben sikerélményt is jelent számukra.

A harangegyüttes egyházi énekekkel és adventi dalokkal érkezett Pápára, koncertjük elvarázsolta mind a gyermek-, mind a felnőttközönséget.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!