400 millió forintot fordítottak a közösségi közlekedés fejlesztésére a Bakony Volánnál


2014-12-19 15:41:09  | cikk: mo  | 


400 millió forintot fordítottak a közösségi közlekedés fejlesztésére a Bakony Volánnál főképe
Közel 400 millió forintos összköltségvetés mellett valósult meg a Bakony Volán Zrt. Közösségi közlekedés komplex fejlesztése elnevezésű európai uniós támogatású projektje, mely a pápai autóbusz-állomás épületének felújítását, az utasforgalom dinamikus kiszolgálásának és tájékoztatásának fejlesztését, valamint az összehangolt menetrend elkészítését célozta meg. A 2009-ben, a KDOP keretében benyújtott pályázat sikere nyomán a Bakony Volán Zrt. közel 340 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt zárórendezvényét ma délelőtt tartották.

A projekt keretében 2011-ben elkészült a pápai autóbusz-állomás korszerűsítése, felújítása. Az emeletráépítéssel bővített épületben modern köntöst kapott – többek között – az utasfogadó részleg és a gépkocsivezetők pihenőhelyisége is. A beruházás részét képezte az épület és környezetének akadálymentesítése, az utcabútorok cseréje és zöldfelületek kialakítása.

A pályázat másik jelentős elemét képezte az utasforgalom kiszolgáló rendszer kiépítéséhez szükséges eszközök és szoftverek beszerzése, melyre 2013. június 19-én írt ki közbeszerzési pályázatot a közlekedési társaság. A fejlesztés eredményeképpen a pápai és a várpalotai állomásokon telepítettek egy-egy elektronikus, az induló és érkező autóbuszok adatait megjelenítő kijelzőtáblát, melyek a GPS-es járműkövető rendszer segítségével nyert adatok alapján a járatok esetleges menetrendi eltéréseit is mutatja. Az állomás szomszédságában található nagy utasforgalmú helyi járatú megállóhelyet szintén led-mátrix kijelzőtáblával szerelték fel, amely hangos tájékoztatással segíti a látássérülteket. A projekt keretében 148 db autóbuszt láttak el audiovizuális járműfedélzeti utastájékoztató eszközzel. Köszönhetően a valamennyi autóbuszra telepített GPS járműkövető rendszernek, a társaság valós idejű adatokra támaszkodva szervezi a közlekedést – derült ki a projektzárón.

A társaság a projekt eredményeképpen hatékonyabb menetrendtervezésre képes, emellett a korszerű elektronikai és informatikai irányítórendszerrel a mindenkori meghirdetett menetrend pontos betartására, a személyszállítási szolgáltatás magas színvonalú ellátására törekszik.

A projektzáró rendezvényen Papp László, a Bakony Volán Zrt. és a Somló Volán Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, két projektet is zártak a mai napon, mely összesen közel 700 millió forintot jelentett a közösségi közlekedés versenyképességének fejlesztésében. A Somló Volán Zrt. projektje nyomán szintén kényelmesebbé és biztonságosabbá vált a közlekedés, a társaság illetékességi területén buszöblöket alakítottak ki, buszfordulót újítottak fel, közel 300 millió forintot fordítva a beruházásra. A vezérigazgató elmondta, bár mindkét projekt lezárult, eredményeit már az utazóközönség élvezheti, mégis bíznak abban, hogy a jelenlegi helyzet a fejlődés alsó lépcsőfoka. Papp László meggyőződése, hogy a további fejlesztési lehetőségek révén lassan a régió valamennyi autóbuszát felszerelhetik hasonló járműkövetési rendszerrel. A vezérigazgató köszönetet mondott a projekt valamennyi közreműködőjének és megvalósítójának.

Vertán György, a kivitelező kft ügyvezető igazgatója kiemelte, cégük 2009-ben kezdett foglalkozni utastájékoztató rendszerek kiépítésével, azóta több projektet zártak le sikerrel. Ebben az évben négy, a pápaihoz hasonló pályázatot valósítottak meg.

A projektzáró rendezvényen részt vett Miskolczi Tibor ezredes. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese aláhúzta, a fejlesztés nemcsak az utazóközönség komfortját növeli, hanem biztonságosabbá teszi a közlekedést. Miskolczi Tibor utalt a hó fogságában rekedt autóbuszokra, melyek mentése a GPS járműkövető rendszerrel sokkal hatékonyabb és gyorsabb lehet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!