Szezonértékelő Szűcs Lajossal


2014-12-19 12:07:23  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: nb1.hu  | 


Szezonértékelő Szűcs Lajossal főképe
A Lombard Pápa labdarúgócsapata a 12. helyről várja az élvonalbeli labdarúgó bajnokság márciusi folytatását. A téli szünetben jó lehetőség nyílik arra, hogy visszatekintsünk az eltelt 17 forduló legfontosabb eseményeire és szót ejtsünk a pozitívumokról és a feledhető történésekről. Bár a csapat ősszel és az előrehozott két tavaszi fordulóban hadilábon állt a góllövéssel, rengeteg sérülés, eltiltás nehezítette a mieink dolgát, egy biztos pont azonban mindig volt a bakonyaljaiak csapatában, aki nem más, mint Szűcs Lajos. Az élvonal egyik legjobb kapusa jó szokásához híven ebben a bajnokságban is bravúrokkal segítette ponthoz, pontokhoz a gárdát, egyenletes teljesítményt nyújtva idén is csapata egyik legjobbja volt. A kiváló hálóőrrel szezonkezdetről, Mátyus Jánosról, edzősködésről, a tavaszi folytatásról és a karácsonyi szokásaikról is beszélgettünk.

Szűcs Lajos: Még az előző bajnokság hajrájában Tóth Bálint távozása után Nagy Mihály foglalta el a vezetőedzői posztot, a szezonzáró után azt lehetett érezni, hogy folytatja Pápán a munkát. A mi szempontunkból sajnos kedvezőbb ajánlatot kapott Székesfehérvárról, így elhagyta a Perutz Stadiont. Természetesen heteken át mentek a találgatások, hogy ki veszi át a helyét, végül Mátyus Jánosra esett a választás. Az új vezetőedző kinevezését megelőzően azonban nagyon sokat távoztak a csapattól, emiatt mennyiségben és minőségben is fel kellett tölteni a keretet, ami nem ígérkezett könnyű feladatnak. Nehezen állt össze a játékoskeret, emiatt kevés időnk volt összecsiszolódni, mire nagyjából realizálódtak az igazolások, nyakunkon volt a Videoton elleni nyitómeccs, sőt voltak olyan labdarúgók – Popin, Coroian, Florean – akik a bajnokság közben csatlakoztak hozzánk. Nem volt könnyű dolga Mátyus Jánosnak, nagyjából a harmadik, negyedik fordulóra alakult ki a keretünk. Az világosan látszott, hogy ezt az állományt nem lehet összehasonlítani a tavalyival, így bravúrnak számítana, ha a középmezőny első feléhez tudnánk tartozni.
- A kedvezőtlen előjelek ellenére nem kezdtetek rosszul, hiszen a Videoton elleni vereség után sikerült legyőzni a Ferencvárost és a Kecskemétet, pontot raboltatok Dunaújvárosban és itthon döntetlent értetek el az ETO ellen. A negatív fordulatot talán a nyíregyházi idegenbeli mérkőzés hozta.
- Valóban, az újonc ellen háromgólos pofonba szaladtunk bele, majd a Szombathely elleni Ligakupa vereség után lemondott Mátyus János. Megmondom őszintén meg is lepett a döntés, meg nem is. Már a Nyíregyháza elleni meccs lefújását követően bejelentette a csapatnak, hogy nem vállalja tovább a munkát, aztán a Haladás elleni kupameccs után két nappal ezt már a közvélemény felé is kommunikálta. Mondanom sem kell, a lemondás nem tett jót a csapat életének, de tovább kellett lépnünk, és hétvégén – amennyire lehet - tiszta fejjel kifutni a pályára. Így visszagondolva talán nagyjából előre eltervezte ezt az egészet.
- Mátyus János a napokban úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint az egyik kieső a Pápa lesz. Hogy vélekedsz erről?
- Igen, én is olvastam ezt a cikket, nagyon remélem, hogy tavasszal itthon le tudjuk győzni a Nyíregyházát és akkor talán megváltozik a véleménye.
- 17 mérkőzésen 14 pontot szerzett a csapat, nyolc gólt lőtt és 29-et kapott. Mi erről a véleményed?
- Azt nyugodtan elmondhatom, hogy ebben a szezonban semmi nem állt mellénk. Sérülések, eltiltások, bosszantó pechszéria nehezítette a dolgunkat, de ha a rúgott gólok számát nézem, azt kell mondanom, hogy a megszerzett 14 pont a bravúr kategóriájába tartozik. Ha a saját teljesítményemet nézem, a Videoton elleni meccs volt talán a mélypont, innentől már csak felfelé vezethet az út. Bízom benne, hogy Lengyel Ferenc munkáját sikerül minőségi labdarúgókkal segíteni, hiszen azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a mostani vezetőedző tulajdonképpen megörökölt egy keretet, egy szituációt, beleértve a sérüléseket, eltiltásokat. Sajnos ő sem tud csodát tenni, nem tud a kalapból egy Messit vagy egy Ronaldot előhúzni. Abban bízom, hogy egy jó alapozás után egy megerősödött Lombard Pápának nem lesznek kiesési gondjai, és nem hátrafelé kell néznünk.
- Ha már a közeljövőt említed, szerinted milyen tavaszra számíthatnak a szurkolók?
- Megmondom őszintén, roppantul tartok a tavasztól. Meglátásom szerint legalább 15-16 pontot kell gyűjtenünk, hogy ne kelljen a hajrában izgulnunk. Amióta Pápán vagyok a Lombard 2006-ban szerepelt a legjobban tavasszal, és akinek jó memóriája van emlékszik rá, hogy hiába végeztünk a tavaszi tabella második helyén, az ősszel szerzett hat pont miatt abban a kiírásban kiestünk. Három év NB II után ismét felkerültünk, az eltelt öt évben az őszünk mindig jobban sikerült a szezon másik felénél, most ezen kell változtatnunk. Igaz, hogy közvetlen riválisaink, a Haladás, a Dunaújváros, a Pécs és a Nyíregyháza hozzánk látogat, ha ezeket be is húzzuk, az még mindig ”csak” 12 pontot jelent. Mindenki tisztában van azzal, hogy legalább öt-hat minőségi játékost igazolnunk kell, és a hazai meccsek mellett idegenben is be kellene mutatnunk egy-két bravúrt, minderre akkor lesz lehetőségünk, ha az ősznél jóval több gólt tudunk lőni.
- Tekintsünk továbbra is előre, ha jól tudom, megtetted az első lépéseket az edzővé válás felé.
- Valóban, Csizmadia Csabával Almásfüzitőn elkezdtük a 'C' licences edzőképző tanfolyamot, január közepén lesz az elméleti-, februárban pedig a gyakorlati vizsgánk, bízunk a legjobbakban. Nem titok, hogy aktív pályafutásunk után szeretnénk elkezdeni az edzősködést.
- Már csak néhány nap van karácsonyig, Szűcs Lajoséknál hogyan telnek majd az ünnepek?
- Megmondom őszintén, szolidan. Édesanyám, a nagyobbik fiam és a feleségem szülei is Budapesten élnek, így a karácsonyt és a szilvesztert is a fővárosban töltjük, szigorúan családi körben. Végezetül minden Lombard Pápa szurkolónak szeretnék kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánni, bízom benne, hogy jövőre sokan látogatnak majd ki a Perutz Stadionba, és közösen szép győzelmeket ünnepelhetünk.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!