A West-Balkán tragédia a pápai színpadon


2014-12-16 23:02:15  | cikk: Babos Petra  | 


A West-Balkán tragédia a pápai színpadon főképe
2011. január 15-én, szombaton este a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán szórakozóhelyen három lányt agyontapostak. Az okok mindmáig tisztázatlanok. Abszurd szituációkkal próbálja megközelíteni a West-Balkán tragédiát a pécsi Apolló Kulturális Egyesület kamaraelőadása. A fiatalokból álló csoport 2013-ban vitte színpadra a tragikus eseményeket, a darabban azt boncolgatják, hogy ki is a felelős, illetve, hogy ez számít-e. Az ifjúsági bérletsorozat ezen előadása a legönkritikusabb és legbátrabb előadások egyike, amit az utóbbi időben láthatott a diákközönség. A bérletsorozat keretein belül hat alkalommal tekinthetik meg a tanulók ezt az előadást.
Tölgyfa Gergely rendező az előadás kapcsán elmondta, a csoportjuk elsősorban olyan témákkal és problémákkal foglalkozik, amelyek az ifjúságot leginkább érdeklik és foglalkoztatják.
- A West-Balkán tragédia kapcsán született előadásunkat hoztuk el, ami nem egy dokumentarista darab. Abból indultunk ki, hogy ezen tragédia kapcsán miről is érdemes beszélni, mi az, ami felkeltheti a diákok érdeklődését, amivel üzenni is tudunk nekik. Az előadás legnagyobb kérdése, hogy ki a felelős? Ez máig nem derült ki, s az előadás során az irónia stílusjegyeivel próbáljuk a szülőket, a rendőrséget, a gyerekeket megvizsgálni. Sok olyan hétköznapi esemény van, ami ide vezethetne, s ez pusztán a véletlen kérdése, hogy mikor történik meg ilyen tragédia.
- A darab elején mindenki fegyelmezett, majd az az irónia, amivel játszunk, feloldja a diákokat. Sokat nevetnek, majd egyszer csak rájönnek, hogy tragédia történt, s mindenki komoly lesz - mondta a rendező.
Tölgyfa Gergely hírportálunk kérdésére elárulta azt is, hogy a csoportjába jártak 16 év körüli fiatal lányok, akik a tragédiát megelőző hétvégén fel akartak menni arra a szórakozóhelyre. Azért gondolta, hogy színpadra állítja ezt a témát, mert fontos, hogy a diákok szembesüljenek azokkal a kérdésekkel, amiket itt feltesznek. Ha egy gyerek elkövet egy hibát, a felnőtt lenézi, kisgyermekként kezeli. A tragédiáról szerettek volna beszélni, úgy, hogy az számukra figyelemfelkeltő, provokatív legyen.
Az előadás végére a gyerekben ott marad a kérdés, ki is volt a hibás, mindenki elgondolkodik ezen. Hogy ki a felelős? Ezen mindenki gondolkodjon el.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!