Megújult a hajléktalanszálló


2014-12-15 13:16:14  | cikk: mo  | 


Megújult a hajléktalanszálló főképe
A korábbi 20 helyett, 28 fő befogadására alkalmas a felújított, korszerűsített Arany János utcai hajléktalanszálló, melynek ünnepélyes átadását ma tartották az épületben. Az intézmény avatóünnepségét nyílt nap keretében szervezték, melyre meghívták az utcabeli lakókat, érdeklődőket, valamint a város középiskoláit, felajánlva az intézménnyel való megismerkedés lehetőségét, különös tekintettel a közérdekű munkavégzés inspirálására.

Az ünnepségen Kincses László Kányádi Sándor Isten háta mögött című versét szavalta, majd Tihanyiné Szalai Andrea, az Egyesített Szociális Intézmények vezetője ismertette a projekt részleteit. Elhangzott, Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye 2012-ben nyújtott be pályázatot az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz "Hajléktalan szálló korszerűsítése és bővítése Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézményénél” címmel, melynek megvalósítására 90.934.120 forint támogatást kapott. A 100 százalék támogatási intenzitású projekt célja, a Pápa Város Önkormányzata által fenntartott és az Egyesített Szociális Intézmény keretében működő Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállása ellátási tevékenységének korszerűsítése, az ellátás szakmai, technikai hátterének javítása volt.

Az átadóünnepségen Unger Tamás arról beszélt, sajnos a szociális ellátás területén kevesebb pályázati lehetőség áll a város rendelkezésére. Az alpolgármester hozzátette, Pápa Város Önkormányzata városfejlesztési stratégiájában kiemelt helyen kezeli a szociális alapellátás területét érintő fejlesztési célokat, s törekednek arra, hogy minél több pályázatot nyújthassanak be az Európai Unió támogatási rendszeréhez. Unger Tamás köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a megvalósításban és a lebonyolításban. Advent harmadik vasárnapját követően az új épület átadása egyfajta ajándéknak is tekinthető, hiszen a közel 100 millió forintos beruházás 100 százalékos támogatással valósult meg, így az önkormányzatnak nem volt szüksége önerő biztosítására.

Az önkormányzat tulajdonában álló épületben 2013 júniusában kezdődtek meg a munkálatok. Németh Csaba projektmenedzser tájékoztatott, a korábban mintegy 120 négyzetméteres földszintes épületet emeletráépítéssel bővítették, így alapterülete megduplázódott, s mintegy 280 négyzetméteren biztosítja a hajléktalan személyek ellátását. A felújításnál kiemelt szerepet kaptak a korszerű energetikai megoldások, ami a szálló korábbinál gazdaságosabb működtetését teszi lehetővé. A leromlott állagú hajléktalanszállót teljesen felújították: a belső tereket átrendezték, a nyílászárókat, valamint a gépészeti rendszereket kicserélték és új tetőzetet építettek. Az épület földszintjén kapott helyet a dolgozók részére kialakított iroda, a mozgáskorlátozott vizesblokk, a betegszoba, fürdő-zuhanyzó, WC, 2 darab háromágyas lakószoba, csendszoba (imasarokkal, számítógéppel), valamint egy közösségi helyiség beépített konyhával. Az emeleti térben 5 darab négyágyas lakószobát, vizesblokkot és beépített konyhával rendelkező közösségi teret alakítottak ki. A két folyosón és közösségi helyiségekben kamera, az egész épületben pedig tűzjelző rendszer gondoskodik a biztonságról.

Az épület felújítására 69.656.780 forintot költöttek, míg eszközbeszerzésre 581.825 forintot fordítottak a projekt keretében. Ez utóbbi beruházás az ellátottak életminőségének javítását és a dolgozók munkavégzésének könnyítését szolgálja – mondta el Szalainé Tihanyi Andrea. Az intézményvezető kiemelte azt is, ugyancsak a projekt részét képezte a dolgozók és ellátottak számára szervezett képzés, mely két témát érintett: a tervezett változásokhoz való alkalmazkodás elősegítését és a hajléktalan ellátottak „kigondozását” támogató mentálhigiénés programot. A képzésben a lakók részéről 20 fő, a dolgozók részéről 6 fő vett részt – hangzott el a programon.

A projektzáró rendezvényen elhangzott az is, a felújítás ideje alatt a fedél nélküliek a Kisfaludy utcai épületben találtak otthonra. A kivitelezési munkálatok ez év november elejére fejeződtek be, így az ellátottak december elején beköltözhettek az épületbe. Szalainé Tihanyi Andrea hozzátette, a Hajléktalanok Átmeneti Szállása nappali tartózkodásra és éjszakai pihenésre nyújt lehetőséget a Pápa város közigazgatási területén élő, 18. életévét betöltő, önellátásra képes hajléktalan személyek számára. Az intézmény a felújítással egész évre helyet tud biztosítani azok számára is, akik ezt az ellátási formát csak téli hónapokban vették igénybe.

A rendezvényen a történelmi egyházak képviselői megáldották az új épületet, majd Zsegraics Gyula, a kivitelező cég képviselője, Szalainé Tihanyi Andrea és Unger Tamás átvágták az ünnepélyes átadást jelképező szalagot. A résztvevők megtekintették a felújított intézményt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző, a város képviselő-testületének tagjai, és a kivitelező cég képviselője.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!