Képzenei kísérlet - Rendhagyó hangverseny a Bartókban


2014-12-14 08:21:59  | cikk: Babos Petra  | 


Képzenei kísérlet - Rendhagyó hangverseny a Bartókban főképe
Különleges, s egyben rendhagyó koncertre és kiállításra gyűlt össze a művészetbarát közönség a Bartók Béla Zeneiskola dísztermében, ahol a megszokottól eltérően zajlott a hangverseny. Ugyanis a szervezők, Sík Dóra gordonkaművész, Veszely Beáta képzőművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész úgy gondolták, hogy a hangverseny alatt nem kell ülve maradni és úgy hallgatni a zenét, hanem közben lehet jönni-menni, képeket nézegetni és süteményeket fogyasztani.

A koncert elején Somogyi Győző, Kossuth-díjas festőművész, a nemzet művésze köszöntötte a megjelenteket, s gratulált a kezdeményezéshez. Mint mondta, Pápa város történelmi hangulata akkor érintette meg először, amikor hét éven keresztül járt huszártáborba a pápai Lovasiskolába. Pápa ma is tartja kulturális nagyváros jellegét, de a környező falvaknak is vannak kincsei, s a három művésznő, akik bemutatkoztak a koncert során, ők mindhárman a falusi létformát választották, s őket Pápa is felfedezte.
Végül beszélt a lovasíjászatról, ami az ázsiai sztyeppék lovasnomád népeihez köthető. A lovasíjászat sportként való újrateremtésének közismertté vált alakja Kassai Lajos. Több évtizedes kutatás és gyakorlás után mára megteremtette a modernkori lovasíjász sportot, melyet világszerte egyre többen űznek.

Klasszikus zenei műveket és kortárs képzőművészeti munkákat egyszerre láthatott és hallhatott a közönség három olyan művésznő közreműködésével, akiket több szál is összeköt a hétköznapokban. Mindhárman családanyák, művészeti tanulmányaikat a budapesti egyetemen végezték, és van egy közös „szerelmük”, a lovas kultúra, melynek aktív részesei is.
Németh-Vékes Erzsébettől megtudtuk, közös lovas élményeik játszottak nagy szerepet abban, hogy ezt a koncertet létrehozzák. A pápai fellépés az első, a sorozat első fejezete.
- A kötetlen koncert során mi sem leszünk annyira feszélyezve, s nem izgulunk annyira, mintha mindenki teljes csendben ülne és hallgatna minket. A képzenei kísérlet cím nagyon találó, hiszen ez mindannyiunknak egy kísérlet, hogy milyen is szabadabban játszani a közönség előtt. Biztos furcsa lesz nekünk is, de oldja a feszültséget, ami ilyenkor bennünk van. Reméljük, mindenkinek tetszeni fog ez az ötlet.
A koncerten mindhárom művész egyforma, fekete ruhában jelent meg. A ruhában lehet lovagolni is és mégis elegáns. A rajtuk lévő öv a lovasíjász öv, amit akkor viselnek, amikor versenyeznek, s ugyanúgy van megkötve rajtuk.
Németh-Vékes Erzsébet elárulta azt is, hogy a jövőben is szeretnének fellépni ezzel a formációval.

A zenészek Beethoven és Brahms műveit adták elő csellón és zongorán. Veszely Beáta pedig legújabb, Szentek című sorozatából mutatta be lovas portréit, valamint a lovasíjászokról készült tollrajzait.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!