Borbély Lajos emlékére – Eszencia: Kiállítás a 12-es Színkör alkotóinak munkáiból


2014-12-13 21:09:15  | cikk: mo  | 


Borbély Lajos emlékére – Eszencia: Kiállítás a 12-es Színkör alkotóinak munkáiból főképe
Művészek és művészetbarátok gyűltek össze ma este a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében, hogy adózzanak egy kiváló művésztanár és köztiszteletben álló személy, Borbély Lajos emléke előtt, és megtekintsék szellemi hagyatékának gyümölcseit, az általa alapított és vezetett 12-es Színkör alkotóközösségének munkásságát. Eszencia: nem lehetett volna jobb címet találni a tárlatnak, hiszen az összeállításban 17 kiállító eltérő alkotói jelleme mutatkozik meg.

A kiállítást Heitler László festőművész, művészeti író nyitotta meg. Heitler László megemlékezett a közelmúltban elhunyt Borbély Lajosról, a 12-es Színkör motorjáról, aki kiválóan illesztette bele a város kulturális és művészeti életébe a Képzőművész Szabadegyetem alkotóiból verbuválódott közösséget. A festőművész szólt arról is, Pápa városában mindig otthonra találtak azok az alkotók, vagy rajzolni, festeni vágyók, akik el kívánták sajátítani az alkotói folyamatok fortélyait. Heitler László kiemelte, a közösség harmóniáját összegzi az Eszencia. Olyan tárlat ez, amelyre valamennyi alkotó a számára legkedvesebb, vagy rá leginkább jellemző munkáját hozta el.

A tárlat megnyitóján dr. Kovács Zoltán is szólt az egybegyűltekhez. Az országgyűlési képviselő elszoruló torokkal emlékezett Borbély Lajosra, aki – mint mondta – mindig kedves és barátságos volt, emellett ötletgyáros és művészember. Dr. Kovács Zoltán felidézte a Városházán eltöltött közös munka emlékeit, majd hangsúlyozta, Borbély Lajos hagyatéka itt él, ezekben az alkotásokban, ebben a közösségben.

A kiállítás megnyitójára Gerencsér Hajnalka Búcsú című versében szedte rímbe gondolatait példaképéről, mely alkotást Mező Lászlóné tolmácsolta a művészetbarátoknak.

Az Eszencia című tárlat kiállítói: Ács Tas László, Csontos Armand, Drabant András, Fölnagy Tibor, Gerencsér Hajnalka, Hagen Richárd, Horváth Balázs, Kerpel Péter, Kiss László, Marosi Diána, Mező Lászlóné, Mészáros Ilona, Molnár Lajos, Rumi Olivér, Tóth György, Zeke Miklósné és Borbély Lajos.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!