Historia domus - A történetírás értékes darabjai a Polgári Körben


2014-12-11 20:21:20  | cikk: mo  | 


Historia domus - A történetírás értékes darabjai a Polgári Körben főképe
A 800 éves Pápa előtt tisztelgett adventi összejövetelével a Polgári Kör ma este. A hagyományokhoz híven Kincses László az alkalomhoz illő verssel köszöntötte a megjelenteket, majd Rabi István, a Polgári Kör elnöke ajánlotta a népes közönség figyelmébe a mai program témáját és előadóját. A kör vendége dr. Mail József apát-plébános volt, aki kapcsolódva a 800 éves Pápa eseménysorozatához egy olyan különleges történeti forrásanyagról beszélt, mint az ún. historia domus, azaz a plébániák levéltárában megtalálható dokumentum. Az értékes gyűjtemény valójában a helyi eseményeket részletesen rögzítő krónika. A historia domus ugyanakkor szubjektív műfaj, hiszen a plébános véleményét tükrözi, a történelmi sorsfordulókat, a korabeli társadalom jellegzetességeit, az eseményeket a szerző szemléletén átszűrve adja vissza – tudtuk meg dr. Mail Józseftől.
Az előadó hozzátette, az egyházjog minden plébános számára kötelező jelleggel írja elő a historia domus vezetését, mely a történetírás szempontjából számos értékes adattal szolgálhat. A krónikákat ugyanis már a 16-17. században is vezették, s kiváló lenyomatai az adott kornak, még akkor is, ha a plébános személyes benyomásait is tartalmazzák.

A pápai Szent István Római Katolikus Plébánián három kötet maradt fenn, 1714-től kezdődően őrzi a pápai eseményeket. Mail József beszélt a pápai plébánia történetéről, majd három jelentős esemény bejegyzéseit közölte a hallgatósággal. Így a megjelentek érdekes részleteket tudhattak meg a korabeli Pápa mindennapjairól a francia forradalom, az 1921-es Kommün és a második világháború idejéből.
Dr. Mail József elárulta azt is, a kötelezettség őt is érinti, hiszen a historia domus vezetése nem szakadhat meg. Az apát-plébános személyes benyomásait osztja meg a kötetben, de vannak segítői, akik a helyi eseményeket a sajtó tükrében dokumentálják.

Az apát-plébános természetesen nem távozhatott adventi gondolatok nélkül. Mail József a harmadik vasárnaphoz közeledve kiemelte, a koszorú négy gyertyájából a harmadik rózsaszín, mely az örömöt jelzi. A harmadik vasárnap az öröm vasárnapja, melynek lényege, hogy az Úr közel van. Advent a bűnbánat időszaka, amikor visszatekintünk életünkre, s közben felkészítjük lelkünket az Úr eljövetelére. Az örömvasárnap Jézus születésének közelségére hívja fel a figyelmet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!