Nyíltan a drogról és az AIDS-ről – Drog- és AIDS Prevenciós Napok a Mezőben


2014-12-11 16:13:21  | cikk: Babos Petra  | 


Nyíltan a drogról és az AIDS-ről – Drog- és AIDS Prevenciós Napok a Mezőben főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ évről-évre megszervezi a Drog- és AIDS Prevenciós Napokat az AIDS világnapjához kapcsolódóan. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok minél szélesebb körében tájékozódjanak ezekről a témákról szakemberek és szenvedélybetegek segítségével. Idén a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjai hallgathattak meg két tanulságos történetet korukbeli fiatal fiúktól, akik a Noszlopi Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézményének lakói. A tanulók igencsak megrendítő példákon keresztül nyerhettek betekintést a szenvedélybetegségekbe, melyekről nyíltan beszéltek nekik a fiúk.

A program elején Szabadkai Verita művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket, majd Vitainé Kulman Ibolya, az intézmény vezetője bemutatta a noszlopi otthont, beszélt a mindennapokról, a terápiába való bekerülés feltételeiről, a programról, annak fázisairól.
Az egyik fiú arról mesélt, hogy ő már egészen kicsi kora óta, körülbelül általános iskola első osztálya óta cigizik, később szokott rá a drogra.
- Számomra a szenvedélybetegség azt jelentette, hogy mindent félretéve, csak a drognak és az alkoholnak éltem, semmi nem érdekelt, sem az iskola, sem a szüleim. Nem jártam iskolába, nem beszéltem senkivel, s tényleg semmi sem foglalkoztatott. A végére már egyetlen barátom sem volt. A komoly drogozásos időszakom alatt háromszor lettem rosszul, élet-halál között lebegtem. Akkor döntöttem úgy, hogy abbahagyom, leteszem. A harmadik esetben rájöttem, nagyon rossz egyedül lenni, s úgy döntöttem, elmegyek a noszlopi intézetbe, ahol tudnak nekem segíteni. Nagyon-nagyon nehéz út volt, szinte újra kellett tanulnom az életet, beszélgetni, viselkedni és tiszteletet adni.
A fiú 6 hónapja „tiszta”, azóta nem nyúl droghoz és szeszes italhoz sem. Elmondása szerint, az elején nem volt könnyű feladata, de most már megszokta, jobban érzi magát, jó a közérzete és a kedve is. A srác 6 hónap múlva kerül ki az intézetből, s akkor már saját lábán fog egy jobb életet kezdeni, reméli bírni is fogja, s ezáltal megtalálja önmagát is.

A másik fiatal a diákoknak elárulta, sajnos nagyon egyszerű bekerülni egy rossz társaságba, ahol aztán könnyen el lehet csábulni. Ő sorban vesztette el a társas kapcsolatokat. Nagyon rossz volt, s végül a család és a barátnője biztatására ment el az intézetbe.
- Nagyon fontos, hogy mi is akarjuk a gyógyulást. Vannak nehéz napjaim, de az a cél lebeg előttem, hogy ki akarok gyógyulni, józan akarok lenni, s ezért mindent meg fogok tenni. Én már 7 hónapja nem vagyok szenvedélybeteg.

A diákok érdeklődve, s olykor megdöbbenve hallgatták a fiatalok őszinte beszámolóját arról, miként tette életüket tönkre a drog és az alkohol.
Végül Az AIDS betegség elkerülhető címmel Kázmér Erika iskolavédőnő tartott előadást a biztonságos szexualitásról, majd AIDS- és drogtotóval zárult a tartalmas rendezvény.
A prevenciós program a Petőfi Sándor Gimnáziumban folytatódik jövő kedden.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!