Vágják a fákat az Igalon - megkezdődött a lakótelep rendezése


2014-12-10 20:50:44  | cikk: HuHa  | 


Vágják a fákat az Igalon - megkezdődött a lakótelep rendezése főképe
A közelmúltban megkezdődött az Igal lakótelep rendezési tervének megvalósítása. A komplex tervek elkészítésére az idei városi költségvetés biztosított forrást és az első feladatok elvégzése is szerepel a városi büdzsében. Zsegraics Gyula, a városrész önkormányzati képviselője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a terveket több fórumon is bemutatták a lakosságnak, a legutóbbi lakossági konzultáción pedig arról egyeztettek a lakótelepiekkel, hogy melyik feladatot tartják a legfontosabbnak. Az évszakot is figyelembe véve, a Tapolca meder tisztítását végezték el elsőként a lakótelep mögötti területen, hogy a csapadékvizek elvezetése hatékonyabb legyen, az elmúlt napokban pedig megkezdték a lakótelepi nyárfák kivágását.
-A nyárfák kivágását a lakók is szükségesnek tartották, tekintettel arra, hogy mostanra túl nagyra nőttek, a 83-as út melletti épületek új homlokzatát károsítják, gyökereik pedig felnyomták a gyalogjárók burkolatát. Ráadásul nagyon sokan szenvednek a nyárfa okozta allergiától – magyarázta a képviselő. A most kivágott fákat tájba illő fákkal fogják pótolni és legalább annyi fát telepítenek a lakótelepre, mint amennyit most eltávolítanak - hangsúlyozta.
Ezt erősítette meg Buics Lajos, a Városgondnokság kommunális csoportvezetője is, akitől megtudtuk, eddig tíz fát vágtak ki és még tizenötöt fognak a közeljövőben. Tavasszal folytatják a munkát, eltávolítják a tuskókat és új fákat telepítenek.
-Olyan fákban gondolkodunk, melyet lombkoronája nem nő tíz méternél magasabbra és nem okoz allergiát, így szóba jöhet többek között a vérszilva és a törökmogyoró is – mondta.
A munkálatok folytatásában új parkolót építenek az Igalon, ezzel is javítva a lakótelep közlekedési infrastruktúráját, és a lakótelep mellett futó főúton megépítik a forgalomlassító szigetet, gyalogos-átkelőhelyet, illetve az ehhez csatlakozó gyalogjárót. Ezekre a munkákra már van forrás a város költségvetésében. A további feladatok sorrendjét ugyancsak a lakossággal közösen döntötték el, ezek között további járda és parkoló felújítás, játszótér bővítés, csapadékvíz elvezetés és közvilágítás rekonstrukció is szerepel. Zsegraics Gyula hozzátette, az Igalon nagy adósságot kell törleszteniük a komfortérzet javítása terén, ez időben és pénzben is jelentős lesz, de igyekeznek folyamatosan végezni a munkálatokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!