Az MSZP pápai elnökének kérdései a helyi gazdaságról


2014-12-09 14:21:09  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Az MSZP pápai elnökének kérdései a helyi gazdaságról főképe
Sajtótájékoztatón reagált Grőber Attila önkormányzati képviselő, a Magyar Szocialista Párt pápai szervezetének elnöke Áldozó Tamás polgármesternek a helyi gazdasággal kapcsolatos múlt heti bejelentéseire. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, számára a város első emberének nyilatkozatából az derült ki, Áldozó Tamás három érvvel – az adóbevallást benyújtók számának növekedésével, a vásárlóerő-paritás javulásával és a munkanélküliségi ráta csökkenésével – támasztja alá, hogy a pápai gazdaság folyamatosan erősödik.
– Az adóbevallások számából, az adóbevallások által befizetett személyi jövedelemadó mértékéből a helyi gazdaság növekedésére nem lehet következtetni. Egyrészt azért nem, mert az adózásba bevontak köre az egykulcsos adó bevezetésével nőtt, másrészt az SZJA-t lakóhely szerint fizetik – jelentette ki Grőber Attila. – Az SZJA-t fizetők számából nem tudjuk, hogy közülük hányan vannak, akik valóban a pápai gazdaság által foglalkoztatottak – fűzte hozzá.
Az MSZP pápai elnöke megerősítette, a vásárlőerő-paritás az elmúlt néhány évben valóban nőtt a városban három százalékkal, azonban kiemelte: vásárlóerő-paritást tekintve a megye tíz járása közül a pápai járás jelenleg a 8. helyen áll. – Amikor a pápai gazdaság növekedéséről, erősödéséről beszélünk, néhány kérdést illik feltenni. Mennyi új munkahelyet teremtett a pápai gazdaság az elmúlt években? Mennyi a közfoglalkoztatottak száma, mennyi az ő bérük, mennyi a visszafoglalkoztatás? Egyszerűbben kérdezve: ma reggel tíz órakor Pápán hány közfoglalkoztatottat alkalmaztak? Milyen hosszú időre és mennyi bérért? Milyen módszerrel számolják ki a pápai gazdaság erősödését? – tette fel kérdéseit Grőber Attila. Mint mondta, a gazdasági növekedést számokkal szokás alátámasztani, éppen ezért jól hangzik, hogy erősödött a pápai gazdaság, csak ezt nem képesek számokkal alátámasztani.
– Büszkék vagyunk-e arra, hogy tíz járásból a pápai a 8. helyet foglalja el a vásárlóerő-paritás tekintetében? Mikor kapnak a pápaiak pontos tájékoztatást arról, hogy az önkormányzati tulajdonú cégek ebben a hihetetlen gazdasági erősödésben hogyan állnak? Alátámasztja-e a helyi gazdaság növekedését az önkormányzat rész- vagy többségi tulajdonában lévő cégek gazdasági eredménye? Mikor kerülünk abba a helyzetbe, hogy nem mondunk mást a sajtótájékoztatón, és nem mondunk mást akkor, ha négy-, hat-, vagy nyolcszemközti beszélgetés zajlik le? Miért van szükség a 82 millió forintos garázsadóra, ha dübörög a pápai gazdaság? – folytatta a kérdések sorát a szocialista önkormányzati képviselő.
Grőber Attila a sajtótájékoztatón azzal a javaslattal élt, a pápai képviselők tegyék lehetővé, hogy a velük egy háztartásban élő családtagjaik vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen. – Az utóbbi időben egyre több zavaros helyzet alakult ki a különböző rendű és rangú képviselők vagyonnyilatkozatának ügyében – itt elsősorban nem Pápára gondolok –, ezért azzal a javaslattal élek, Pápán öntsünk tiszta vizet a pohárba. A képviselők tegyék lehetővé, hogy a képviselőkkel egy háztartásban élő családtagjaik vagyonnyilatkozatába is bele lehessen tekinteni. Ezzel elejét lehet venni a városi pletykáknak, pusmogásoknak – hangsúlyozta. Megjegyezte, ő maga már megtette ezt.
Végezetül Grőber Attila felhívta a közvélemény figyelmét, hogy karácsonyi gyűjtésük keretében december 10-ig várják a rászorulók számára érkező felajánlásokat, ajándékokat. Az adományokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportjához viszik, amiket a karitatív szervezet tagjai juttatnak majd el a nélkülözőkhöz. Az önkormányzati képviselő hozzátette, szeretné, ha ez a támogatási rendszer nem csak karácsony környékén, hanem egész évben működne.

Képek:


Címkék: MSZP | gazdaság
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!