Kosárfonás papírból a Kékfestő Múzeumban


2014-12-08 20:58:06  | cikk: Babos Petra  | 


Kosárfonás papírból a Kékfestő Múzeumban főképe
Harang, csillag, kosár és betlehem… ezek és még sok más, ötletesebbnél ötletesebb tárgyat készítettek papírvesszőből a kosárfonó workshop résztvevői. A négy alkalomból álló tanfolyam sikeresen zárult a Kékfestő Múzeumban. A foglalkozásokon bárki részt vehetett, akinek csak kedve volt bepillantást nyerni a kosárfonás rejtelmeibe.
Vonnák Andreától megtudtuk, a nyári táborok során merült fel az igény arra, hogy felnőtteknek is szervezzenek tanfolyamot az újrahasznosítás jegyében. Az érdeklődőket kifejezetten a papírvessző-technika érdekelte. A tanfolyamot két turnusban indították el, 8-10 fő részvételével.
Kovács Katalin, a tanfolyam vezetője érdeklődésünkre elmondta, a technika nagyon egyszerű, alapja a kosárfonás, annyiban különbözik tőle, hogy a papírvesszőt az alkotók készítik, valamint az elkészült tárgyakat meg is lehet festeni.
- Egy 8-10 cm magasságú újságpapír-csíkot feltekerünk egy kötőtűre vagy hurkapálcára, majd megragasztjuk. A foglalkozás során először megtanultuk a papírvessző készítését, majd apró ajándékokat készítettünk, például csillagot, papírcsigát. Később papírkosarat csináltunk, ami mindenkinek meglepően könnyen ment - mesélte a tanfolyamvezető.
Kovács Katalin hozzátette még, a csapat nagyon tehetséges és ügyes volt, mindenki fantasztikus tárgyakat készített.
- Az interneten bukkantam rá erre a workshopra, ami egyből megtetszett, hiszen Katit ismertem régről, s tudtam, hogy nagyon ügyes. Kiskoromban nagypapám tanított kosarat fonni, később pedig a férjem édesapja is. Úgy érzem, hogy a mozdulatok bennem maradtak, nagyon élvezetes és könnyű volt újra papírvesszőből dekorációkat készíteni. Én idősek otthonában dolgozom, s szeretném ott is megtanítani a lakóknak, mert régen ők is ismerték ezt a technikát – mondta Batáné Vida Marianna.
Vonnák Andrea felhívta hírportálunk olvasóinak figyelmét, hogy advent idején kékfestő termékeket, karácsonyfa-díszeket lehet vásárolni a múzeumban minden nap, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között.
Aki kedvet kapott, kipróbálhatja magát a tavasszal induló tanfolyamon, melyre jelentkezni lehet Vonnák Andreánál, illetve a Kékfestő Múzeumban.
Decemberben még két programmal várják az érdeklődőket. Az egyik december 23-án lesz, amikor is a gyerekek karácsonyi alkotóházban kézműveskedhetnek, valamint december 30-án rendhagyó tárlatvezetésre invitálnak minden érdeklődőt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!