Kiadvánnyal tiszteleg a 800 éves Pápa előtt az Irodalmi Önképző Kör


2014-12-08 16:59:25  | cikk: mo  | 


Kiadvánnyal tiszteleg a 800 éves Pápa előtt az Irodalmi Önképző Kör főképe
Lírai sorok Pápáról – ezzel a címmel jelentette meg legújabb kötetét a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének Irodalmi Önképző Köre. A kiadvánnyal a Pápa város első írásos említésének 800 éves évfordulója tiszteletére szervezett eseménysorozathoz kapcsolódik a közösség, tisztelegve a város tekintélyt parancsoló múltja előtt.

A kötetet Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A kabinetvezető kiemelte, a város idei ünnepségsorozata alkalmat ad arra, hogy megvizsgáljuk, mi történt a múltban, s közben arra is alkalmas ez az ünnep, hogy a jövőbe tekintsünk. Észre kell vennünk a hétköznapjainkat meghatározó épített örökségét szépségeit, hangulatát és a város szellemiségét – hívta fel a figyelmet Rádi Róbert.
- Nemcsak az épületek hangulata határozza meg Pápát, hanem az a szellemiség is, amely ebben a városban él. Az a szellemiség, ami minket, pápaiakat ennyi idő után, ilyen számban képes volt megtartani. Nemcsak a templomok és a több száz éves iskolák fontosak számunkra, hanem a város nagy múltú irodalma és művészete. A Lírai sorok Pápáról arra vállalkozik, hogy egy összeállítással adózzon mindazoknak, akik itt születtek, itt élnek velünk, s akik azt szeretnék, hogy ez az irodalmi örökség fennmaradjon nekünk és a jövő generációjának egyaránt – fogalmazott Rádi Róbert.

P. Tófeji Valéria, az Irodalmi Önképző Kör vezetője elmondta, Pápa Város Önkormányzata Értékmegőrzés, értékteremtés címmel kiírt pályázatán nyertek 75 ezer forintot, s ennek felhasználásával készült el a kiadvány. Olyan verseket és prózai alkotásokat gyűjtöttek csokorba, melyek valamely szempontból megérintették a közösség lelkét – árulta el P. Tófeji Valéria. Az Irodalmi Önképző Kör tagjai lelkesen gyűjtötték a Pápáról szóló írásokat és a pápai költők, írók által alkotott műveket, s a válogatásban így – a teljesség igénye nélkül – 200 év pápai irodalma jelenhetett meg. A körvezető elmondta azt is, nemcsak olyan alkotók írásait jelentették meg, akik már nincsenek köztünk, a kiadvány a ma élő, Pápán tevékenykedő költők, írók megindító alkotásaiból is szemezget.
- A kötetet egy olyan képsorozat zárja, melynek fotói a pápai rendezvényeket mutatják be. Pillanatképek ezek, melyek megvillantják, miként ünnepeltünk 2014-ben. Egyfajta időkapszulának szánjuk, néhány száz év múlva nézzék meg azok, akik abban az időben élnek Pápán – osztotta meg gondolatait P. Tófeji Valéria. Az Irodalmi Önképző Kör vezetője megjegyezte, ajándék ez a városnak, az oktatási és közintézményeknek, valamint a támogatóknak. A kötet megjelenését ugyanis több vállalkozó, magánszemély és intézmény támogatta, de hathatós segítséget nyújtott a kiadvány elkészülésében Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester és dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója.

A kötet ünnepélyes bemutatójának kísérőrendezvénye volt Bányász Istvánné Jasper Anna kiállítása. A városi nyugdíjas egyesület tagja köszönetét fejezte ki a civil szervezetnek a tekintetben, hogy lehetőséget biztosított alkotásainak bemutatására.
A pápai utcarészleteket, parkokat, tereket, csendéleteket ábrázoló pasztellképek szinte minden darabja a nyáron készült – tudtuk meg az alkotótól. Bányász Istvánné Jasper Anna elmondta, nagy örömét leli a képzőművészetben, hiszen célja, hogy maradandót alkosson. Gyakran ajándéknak szánja képeit, s még csak szignóját sem rejti el az alkotáson, számára a legfontosabb a tudat, hogy az ajándékozottnál tovább él keze munkája.
A kiállító elárulta azt is, 18 éves kora óta soha véget nem érő hobbiként tekint a festészetre, az alkotás folyamatát soha nem tanulta, autodidaktaként sajátította el a fogásokat. Nagy hatással volt rá Bíró Károly művészete – derült ki a tárlaton. Bányász Istvánné Jasper Anna beszélt arról is, szinte minden nap leül a vászon elé, s legszívesebben a régi, pápai utcákat és a Várkertet veti papírra.

A kiállítással egybekötött könyvbemutatón közreműködött a nyugdíjas egyesület Irodalmi Önképző Köre, a civil szervezet vegyeskara és Inczédy Béla előadóművész.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!